Agressió homòfoba a Sant Cugat: deixen un noi inconscient al crit de «maricón»

Parlem amb Àngel Exojo que denuncia l'atac que va tenir lloc la matinada del 26 de juny durant el transcurs de la Festa Major

El jove va despertar sis hores després a la Mútua de Terrassa
El jove va despertar sis hores després a la Mútua de Terrassa | Adrià Costa
05 de juliol del 2021
Actualitzat el 07 de juliol a les 10:23h
Agressió homòfoba a Sant Cugat. Al voltant de les 2.30 h de la matinada del 26 de juny, dos menors de 15 i 17 anys van apallissar a un noi de 20 anys a la plaça Onze de Setembre -entre Avinguda de Gràcia i Pla del Vinyet- al crit de "maricón", durant el transcurs de la Festa Major local.  

Segons es contempla a les actes de declaracions policials dels testimonis als quals ha tingut accés NacióSantCugat, el grup d'amics estava assegut en un banc quan van aparèixer tres nois. Un d'ells va demanar-los el mòbil per fer una trucada i mentre estaven discutint si li feien entrega de l'aparell o li marcaven el número per a ell, els altres dos van agredir a un dels nois recriminant-li la seva orientació sexual. La víctima va caure amb força i va "encongir-se" al terra sagnant. 

Parla la víctima: "Tinc por"
"Tinc por, impotència i frustració". Àngel Exojo atén a aquest mitjà per relatar els fets dels quals a poc a poc va recuperant la memòria. "Tornàvem d'un concert dels Tyets per Festa Major i en un moment donat, em vaig estirar a sobre d'un banc amb una amiga", explica el jove que havia vingut expressament a Sant Cugat per gaudir de la Festa Major.

Pocs minuts després, tres nois menors d'edat van apropar-se i van increpar-lo gratuïtament amb un to amenaçador: "Si estàs estirat et pegaran". Mentre s'incorporaven, dos dels agressors van encarar-se amb un altre grup de joves per treure'ls els mòbils i tabac, agafant-ne inclús a un pel coll de la camisa. Entre els insults i vexacions del trio, Exojo va voler marxar de la zona quan el van agredir amb un cop de puny al cap provocant-li, amb la caiguda, diverses lesions.

Tot seguit, els agressors van fugir corrents al crit de: "Això et passa per 'maricón'". La víctima va restar atordida fins a l'arribada de l'ambulància i, en fer-li el TAC, va quedar inconscient. El resultat de l'agressió han estat dos punts de sutura a la zona cranial, una dent trencada i diverses contusions al braç i a la mandíbula. El noi, que es va despertar sis hores després ja a l'Hospital Universitari MútuaTerrassa, recorda poc de l'atac. Fonts dels Mossos d'Esquadra afirmen que hi ha una investigació oberta per tal d'esclarir els fets. 

Exojo lamenta que en el moment de presentar la denúncia, els Mossos no l'haguessin pres seriosament. "El primer que em van preguntar era si anava borratxo, com si això eximís als responsables de l'atac", critica. A més, assenyala que en un primer moment, en els atestats del cos policial català no havien recollit que s'havia tractat d'una agressió homòfoba malgrat haver estat remarcat de forma reincident per diversos testimonis.

"A la gent se li acostuma a oblidar, però malgrat que Catalunya sigui un país on la comunitat LGTBI hi té un lloc, aquest no és segur", exposa recalcant la sensació d'inseguretat que pateix. "És trist que m'hagi de sentir afortunat per haver patit només aquestes lesions i no res de major gravetat. Això ja diu molt", afirma colpit remarcant l'onada d'agressions al col·lectiu que s'estan produint els darrers dies.

Precisament, des del col·lectiu local LGTBI+ s'ha convocat una concentració de denúncia per la mort d'un jove homosexual a Galícia aquest dimarts 6 de juliol a les portes de l'Ajuntament de Sant Cugat. Un acte on també es mostrarà el rebuig cap a aquesta agressió ocorreguda durant el transcurs de la Festa Major. Des de l'administració local apunten que el consistori "es posa i es posarà al costat de tots els afectats i afectades per agressions per motius d'odi siguin de la índole que siguin".