Mariona Mañà acompanyada del regidor Estanis Vayreda.
Mariona Mañà acompanyada del regidor Estanis Vayreda. | Martí Albesa.
Xavier Borràs, 19/02/2019
Actualment, a la capital de la Garrotxa hi ha 227 persones de 60 a 64 anys que desconeixen si poden accedir a la jubliació i que podrien beneficiar-se d'aquest assessorament
Xavier Borràs, 19/02/2019
Els establiments d'alimentació i de salut, amb un 13% cadascun, són els que tenen més presència. Avui s'inicia la diagnosi dels hàbits de consum i compra a la ciutat
Última hora
El territori, al minut
Política garrotxina
Eleccions municipals 2019
Imatge il·lustrativa
Eleccions municipals 2019
Lluís Rubió va donar detalls del procés per a fer la llista electoral de la CUP.
Lluís Rubió va donar detalls del procés per a fer la llista electoral de la CUP. | Martí Albesa.
Eleccions municipals 2019
El candidat a batlle del PSC Olot, Josep Guix.
El candidat a batlle del PSC Olot, Josep Guix. | Xavier Borràs.
Eleccions Municipals 2019
La CUP Olot ja va presentar aen aquest cicle com s'ha de bastir la sobirania popular.
La CUP Olot ja va presentar aen aquest cicle com s'ha de bastir la sobirania popular. | @CUPOlot.
Nucli Antic d'Olot
La rehabilitació d’habitatge és una de les prioritats dels veïns del Nucli Antic.
La rehabilitació d’habitatge és una de les prioritats dels veïns del Nucli Antic. | Martí Albesa.
Eleccions municipals 2019
El president Carles Puigdemont i el candidat Toni Arimany.
El president Carles Puigdemont i el candidat Toni Arimany. | @sergiiglesia.
Agenda
Carnestoltes 2019
Arnau Fernàndez és l'autor del cartell d'enguany.
Arnau Fernàndez és l'autor del cartell d'enguany. | Martí Albesa.
Cicloturisme
Els cicloturistes en la marxa de l'any passat a prop del Mallol.
Els cicloturistes en la marxa de l'any passat a prop del Mallol. | CCBAS.
Fundació d'Estudis Superiors d'Olot
Professionals de la jardinera en un curs recent a la FES.
Professionals de la jardinera en un curs recent a la FES. | @FESOlot.
Escola Oficial d'Idiomes
La directora de l'Escola Oficial d'Idiomes d'Olot, Salut Martí.
La directora de l'Escola Oficial d'Idiomes d'Olot, Salut Martí. | Martí Albesa.
Sismògraf 2019
Junyi Sun ha ofert, a Barcelona, un tast de la peça «Arn i Bruce Lee».
Junyi Sun ha ofert, a Barcelona, un tast de la peça «Arn i Bruce Lee». | Martí Albesa.
Avui a NacióDigital
judici de l'1-O
Jordi Turull, aquest dimarts al Suprem
Jordi Turull, aquest dimarts al Suprem | ACN
Aida Morales / Oriol March, 19/02/2019
L'exconseller de la Presidència nega conèixer com es van comprar les urnes i com es va elaborar el cens universal i assegura que la declaració d'independència va ser "merament política"
Ras i curt
19/02/2019
El cap de Política de NacióDigital valora des del Tribunal Suprem la declaració de Jordi Turull
Aida Morales / Oriol March, 19/02/2019

14:48 - VÍDEO Les 10 frases clau de l'elèctrica intervenció de Turull al Suprem. El referèndum, les urnes, el diàleg amb l'Estat, la suposada violència del 20-S... l'exconseller de Presidència rebat amb agilitat el tens i maratonià interrogatori de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat.

14:47 -

14:09 - Turull, a l'Advocacia de l'Estat: «Persistirem a asseure'ns a parlar amb el govern espanyol». L'exconseller de la Presidència defensa, a preguntes de Rosa María Seoane, que el dret a l'autodeterminació té empara legal i constitucional. Informen Aida Morales i Oriol March des del Tribunal Suprem. 

14:02 - Acaba l'interrogatori de l'advocada de l'Estat, que ha tornat a preguntar per Unipost i Turull ha tornat a negar qualsevol contracte, encàrrec o factura amb l'empresa. D'aquesta manera acaba la primera part de l'interrogatori a l'exconseller i s'aixeca la sessió fins a les 16h. Serà aleshores quan comencin les preguntes de l'advocat del dirigent independentista, Jordi Pina.

13:56 - L'advocada de l'Estat insisteix ara també amb el cens universal, que Turull ja ha explicat a preguntes de Fiscalia. L'exconseller de la Presidència assegura que no sap qui va donar l'ordre de crear-lo, malgrat que ell va ser qui el va anunciar. "Tampoc sabia res de les urnes i les vaig presentar jo", recorda Turull. Explica que des del seu Departament no es va fer el cens universal i reitera que l'objectiu d'aquesta eina era compatibilitzar les ordres de la justícia amb el dret de la gent a votar. 

13:54 - L'advocada de l'Estat torna a preguntar a Turull per la campanya del referèndum i les factures de la CCMA. Turull insisteix amb el que ha explicat a la Fiscalia: "A TV3 ni es va pagar ni es pagarà. Les campanyes institucionals són de franc. No entenc per què van enviar les factures". 

- El comentari d'Oriol March
Turull també es desmarca del cens universal: assegura que no sap d'on va venir l'ordre per posar-lo en marxa ni quina conselleria se'n va encarregar. El xoc de l'exconseller amb l'Advocacia de l'Estat té molt menys voltatge que el protagonitzat amb la Fiscalia, més incisiva, documentada i preparada a l'hora de fer les preguntes.

13:45 - Manuel Marchena ha de tornar a recordar a l'advocada de l'Estat, Rosa María Seoane, que no pot esperar que les respostes dels acusats la satisfacin. Això ja va passar en l'última intervenció de Seoane, quan va interrogar l'exconseller Joaquim Forn. Us expliquem qui és la lletrada:

PERFIL Rosa María Seoane, la veu proposada pel PSOE per defensar la sedició. Per Aida Morales

13:44 - Jordi Turull deixa clar, com ja va fer Oriol Junqueras, que se'ls persegueix per una cosa que no és delicte. "Convocar un referèndum va ser despenalitzat", insisteix l'exconseller. L'advocada de l'Estat li ha dit que el Govern no van desconvocar la votació. "No la vam desconvocar, és una obvietat. Però convocar un referèndum no és delicte", li ha respost Turull. 

13:37 - L'advocada de l'Estat, Rosa María Seoane, pregunta a Turull si hi havia indicis que podia ser possible un referèndum acordat. L'exconseller insisteix que ho van intentar tot. "Hem fet mil propostes a l'Estat per asseure'ns a parlar. No els agrada la pregunta? Facin vostès la pregunta. No els agrada la data? Fixin vostès la data", diu Turull. Amb tot, insisteix que des del Govern no podien "desatendre" el seu compromís amb la ciutadania. 

13:29 - Jordi Turull respon a l'advocada de l'Estat i li recorda que, "si hi ha voluntat política", es pot trobar un encaix per al dret a l'autodeterminació de Catalunya. "En el preàmbul de la llei del Referèndum es fa referència a l'article 10 de la Constitució", explica Turull. L'exconseller reitera que estava "compromès" amb el referèndum, com també ho estaven la resta de conseller del Govern.

13:22 - El fiscal Jaime Moreno acaba el seu interrogatori preguntant per la declaració d'independència. Jordi Turull explica que la va votar com a expressió d'una "voluntat política que reflectia el sentiment de la majoria de la ciutadania catalana". Ara és el torn de l'advocada de l'Estat, Rosa María Seoane. 

13:18 - Jordi Turull explica els motius del cens universal. Des del Govern es volia compatibilitzar les diligències judicials -que ordenaven impedir la votació- i que la gent pogués votar. "A les 8 del matí de l'1-O vam anunciar el funcionament d'un cens universal. Van informar a la gent que podria votar en qualsevol altre centre si el seu estava tancat", explica l'exconseller a preguntes del fiscal, que afegeix que es va intentar "ponderar" entre les diligències de la magistrada i el dret de la gent a votar. 

- El comentari d'Oriol March
"Menys política, el govern espanyol ha estat disposat a tot", diu Jordi Turull. Treu el cas de Daniel de Alfonso i Jorge Fernández Díaz -"la Fiscalia t'ho afina"- i defensa al Suprem l'existència de les clavegueres de l'Estat. L'interrogatori del fiscal s'acosta als dies clau d'octubre, i l'exconseller intenta deixar clar que en tot moment el Govern va provar de "compatibiltzar" les diligències del TSJC contra la votació i la participació ciutadana. Carles Puigdemont apareix al Suprem com a exemple del funcionament del cens universal.
 

13:08 - Jordi Turull explica que "el precedent" que el Govern tenia del referèndum era el 9 de novembre, que es va desenvolupar "amb absoluta tranquil·litat". El fiscal pregunta ara sobre l'1-O i l'actuació policial: "La magistrada va enviar directament a la policia les diligències per aturar el referèndum, en cap cas a nosaltres com a Govern". 

13:02 - Jordi Turull insisteix en el caràcter pacífic de les manifestacions independentistes, també la del 20-S. "El 99% de la gent va marxar a casa quan es va donar per acabada la concentració", recalca Turull. El fiscal fa referència a uns tuits de l'exconseller, però Turull li respon que aquestes piulades "sempre apel·len al pacifisme, al civisme i a la serenitat". "A Catalunya, la gent és pacífica pensi el que pensi", afirma. Així mateix, desmenteix que la comitiva judicial sortís pel terrat del departament d'Economia: "Vostè coneix l'Eixample de Barcelona?"

12:53 - El Suprem cita Rajoy i Mas per dimarts vinent i accelera els testimonis polítics. La setmana vinent desfilaran pel tribunal Soraya Sáenz de Santamaría, Cristóbal Montoro, Roger Torrent, Ada Colau i el lehendakari Íñigo Urkullu. Informen Oriol March i Aida Morales des de Madrid. 

12:47 - Jordi Turull explica que el 20 de setembre, quan es van produir els fets d'Economia, va estar tot el dia al Palau de la Generalitat per donar "suport jurídic als detinguts i per evitar incidències". L'exconseller nega saber qui va convocar les concentracions davant del Departament d'Economia. També ha recordat que el 20-S la policia espanyola va intentar entrar a la seu de la CUP sense tenir autorització i insisteix que intentar crear un relat de violència a Catalunya "és una operació destinada al fracàs". 

12:44 - Jordi Turull admet que a dia d'avui encara no sap ni com es van pagar les urnes ni com es van aconseguir ni com van arribar a la seva destinació. L'exconseller, a preguntes del fiscal, explica també que la llei del referèndum no preveia cap mínim de vots a favor del "sí" per aplicar-ne el resultat. "Molta gent que defensa el referèndum està en contra de la independència de Catalunya, però més de 70% de la ciutadania acceptaria el resultat de la votació", afirma.

12:39 - El Suprem preveu tancar dilluns com a molt tard els interrogatoris als acusats. Això habilitaria aquest divendres com a jornada útil i permetria encetar la tanda de testimonis polítics la setmana vinent. Ho expliquen Aida Morales Oriol March, enviats especials de NacióDigital a Madrid. 

12:36 - Es reprèn la sessió al Suprem. El fiscal intenta saber si la Generalitat va fer algun encàrrec a l'empresa Unipost. Turull nega categòricament cap encàrrec a aquesta empresa, malgrat que la policia espanyola va escorcollar la seu de l'empresa i hi va trobar material pel referèndum. "La Generalitat de Catalunya no va encarregar res a Unipost", deixa clar l'exconseller. 

12:11 - Recés al Suprem. La sessió es reprendrà a les 12.30h amb l'interrogatori del fiscal i de l'advocacia de l'Estat, i encara faltaran les preguntes de l'advocat de Jordi Turull, Jordi Pina. Previsiblement a la tarda havia de començar l'interrogatori de Raül Romeva, però difícilment haurà acabat el de Turull. 

12:11 - Turull acusa la Fiscalia de «perseguir-lo» per les seves idees. L'exconseller de la Presidència, en un pols elèctric amb el ministeri públic, sosté que convocar un referèndum està despenalitzat i manté que porta un any a la presó "per una interlocutòria del TC". Informen Oriol March Aida Morales des del Suprem. 

11:59 - El PP presentarà avui al Congrés la llei per empresonar qui convoqui referèndums il·legals. La formació de Casado vol recuperar la reforma del codi penal feta per Aznar que Rodríguez Zapatero va despenalitzar. Informa Pep Martí. 

11:52 - Jordi Turull explica que la CCMA va acceptar els anuncis del referèndum de manera gratuïta. Quan el fiscal ensenya les factures, Turull explica que "ningú no va entendre res". "Surt fora del conveni marc", explica, i afegeix que "aquestes factures no es van pagar ni es pagaran perquè la campanya era gratuïta".

11:40 - El fiscal pregunta pels anuncis del referèndum i aprofundeix en el pagament de la campanya de l'1-O. Turull li ha de traduir la campanya perquè no entén el català. Sobre els anuncis, l'exconseller diferència entre la campanya de civisme i la campanya pel referèndum. Sobre la campanya de civisme, explica que el concurs va quedar desert. "No sé per què les empreses hi van renunciar", diu, i afegeix que les empreses van dir que "era una campanya política" però no feia "cap referència a l'1-O". Sobre l'anunci del referèndum, Turull explica que quan se'ls va presentar no els va agradar, però el van decidir publicar per aprofitar-lo.

- El comentari de Ferran Casas
Turull és, segurament, un dels polítics més hàbils en la rèplica i contraargumentant gràcies als seus anys d'experiència parlamentària. El fiscal Moreno ho està notant quan intenta posar-lo en contradicció o li tira en cara els desacataments de la llei. Turull ha aconseguit, per ara, no caure en cap contradicció i evita culpabilitzar tercers, com ara alcaldes, de les accions del Govern.

11:31 - Jordi Turull, sobre la web del referèndum: "Hi havia tota la informació perquè la gent pogués votar i enllaços d'interès a adreces d'interès per als ciutadans". Explica també que després la gent va fer rèpliques de la pàgina i, quan la Guàrdia Civil la volia tancar, "era com posar portes al camp".

11:25 - Jordi Turull explica que les sospites del govern espanyol sobre com es finançava el referèndum eren "surrealistes": "Sospitaven del Banc de Sang, de l'Institut d'Oncologia...", recorda l'exconseller, que afegeix que la Generalitat sempre ha complert amb els requeriments del govern central durant el control exhaustiu a què va sotmetre el Govern. En aquest sentit, Turull insisteix també que el CTTI no va treballar mai pel referèndum. 

- El comentari d'Oriol March
Turull insisteix que la celebració d'un referèndum no implica cap "retret legal". "Els ciutadans no van participar en cap acte il·lícit", assegura l'exconseller. L'intercanvi amb el fiscal es basa precisament en aquesta premissa: convocar una votació d'aquest tipus no és delicte i, per tant, l'acusació de rebel·lió i la presó preventiva no tenen justificació. Fa tot just un any, però, que Turull està privat de llibertat.

11:20 - Jordi Turull explica que ell va votar a l'escola on vota sempre. "Els ajuntaments van deixar de manera gratuïta espais perquè es pogués votar", recorda l'exconseller. Preguntat per si es van cedir espais públics a una activitat il·legal, Turull respon que es van cedir espais públics a una activitat que la llei diu que no és il·legal. 

11:18 - Jordi Turull recorda que quan es va signar l'acord per al desenvolupament de la llei del Referèndum, la llei no estava suspesa. Explica també que el Govern va enviar una carta als alcaldes perquè, si volien, cedissin gratuïtament els locals de votació. "El govern havia de saber on es podria votar", recorda Turull, que afegeix també que quan es va enviar la carta la llei no estava suspesa. Marchena explica a Turull que, si creu que alguna pregunta no l'ha de contestar, ho pot fer. 

11:07 - El fiscal se centra ara en l'acusació de malversació. Pregunta a Jordi Turull per les despeses del referèndum. L'exconseller explica que als pressupostos hi havia una disposició addicional destinada a processos electorals, però assegura que no es va destinar "ni un euro públic" al referèndum de l'1-O.

11:02 - Jordi Turull, visiblement indignat, recorda que el govern espanyol ha incomplert moltes resolucions del Tribunal Constitucional i, després, denuncia els independentistes al TC. "Per fer una cosa [el referèndum] que no té cap retret penal porto un any a la presó", esclata Turull. 

10:57 - El fiscal insisteix que signant el decret de convocatòria, el Govern desobeïa les ordres del Tribunal Constitucional. Jordi Turull insisteix que quan van signar el decret no pensaven que era una il·legalitat i estaven convençuts que responia a "criteris perfectament legals". En aquest sentit, recorda que el que es va aprovar al Parlament "tenia un encaix perfecte en la legalitat vigent". "No ens poden acusar d'il·legalitat per organitzar un referèndum", deixa clar Turull. 

10:51 - Preguntat per si va participar en l'acte de convocatòria del referèndum, Jordi Turull explica que hi va ser, juntament amb tots els membres del Govern i la resta de diputats de Junts pel Sí. Explica també que va signar el decret de convocatòria del referèndum: "Va ser un gest d'unitat i una mostra del compromís amb el mandat de la societat. Teníem ganes de signar-lo". 

10:46 - Jordi Turull explica que l'únic cop que ha estat notificat pel Tribunal Constitucional va ser el 12 de setembre i, al mateix temps, va rebre també una querella "per desobediència continuada". "Una querella preventiva", diu l'exconseller. Marchena li ha de tornar a recordar que no faci valoracions jurídiques, en aquest cas de la querella. 

10:41 - Jordi Turull assegura que mai va haver-hi dubtes sobre a qui obeirien els Mossos. "El president de la Generalitat sempre va dir, i hi ha actes parlamentaris que ho acrediten, que els Mossos farien la seva feina", explica Turull. Preguntat per si va participar en reunions on es poses en dubte el paper de la policia catalana, l'exconseller ha negat que participés en cap trobada on es parlés d'això. 

10:36 - Moment de tensió al Suprem: Manuel Marchena s'enganxa amb Andreu Van den Eynde quan l'advocat intenta intervenir. Marchena no ha acceptat la protesta de l'advocat perquè diu que no és l'advocat de Jordi Turull. Van den Eynde respon que sí que és l'advocat de Josep Maria Jové, a qui s'està fent referència constantment durant l'interrogatori. 

10:32 - Jordi Turull carrega contar els informes de la Guàrdia Civil. Especialment contra una part que busca "criminalitzar" una reunió que va mantenir l'exdirigent de JxSí per intentar aconseguir els vots per investir Artur Mas com a president. "Va haver-hi moltes reunions amb molta gent per intentar la investidura, però al final no va ser possible", recorda el líder independentista.

10:25 - Jordi Turull nega conèixer el document "EnfoCATs". El fiscal repassa alguns dels punts d'aquest informe i Turull el desmenteix, especialment quan parla d'una suposada "estratègia de conflicitivitat". "Els fets el desmenteixen categòricament. El Govern sempre ha intentat buscar un acord amb l'Estat", recorda l'exconseller. 

10:20 - El fiscal talla reiteradament les argumentacions de Jordi Turull, que ha hagut de demanar empara dues vegades al president de la sala. L'empara li ha estat concedida, però Manuel Marchena demana a Turull que "respongui les preguntes" sense "aprofitar per fer judicis de valor sobre l'escrit d'acusació".

10:15 - Jordi Turull recorda que ell era president del grup parlamentari de Junts Pel Sí -"pel sí a la independència", recalca l'exconseller de la Presidència al Fiscal- i "mai va tenir cap impugnació per part de la Fiscalia". Preguntat per si l'ANC i Òmnium formaven part de l'estratègia per dur a terme un referèndum, Turull ha apuntat que, a part de les dues entitats sobiranistes, hi havia també unes 4.000 entitats i institucions que formaven part del Pacte Nacional pel Referèndum per tal de fer un referèndum acordat amb l'Estat. 

10:11 - Jordi Turull assegura que només respondrà pels seus actes quan el fiscal li demana per declaracions d'exconsellers. Jaime Moreno, el fiscal que interroga l'exconseller de la Presidència, ha preguntat a Turull si és membre d'Òmnium Cultural -aquesta pregunta ja li van fer a Joaquim Forn la setmana passada- i el dirigent de JxCat ha assegurat que no li consta que ser membre d'Òmnium sigui cap delicte. "No ho era ni durant el franquisme", ha reblat. 

- Comentari d'Oriol March
Intercanvi elèctric entre el fiscal Jaime Moreno i Jordi Turull. L'exconseller de la Presidència actua exactament com ho feia al Parlament amb l'oposició: respostes curtes, iròniques i destinades a rebatre els arguments de l'altra part. Moreno, centrat en l'informe Enfocats, mira de treure punta als centenars de reunions en les quals l'independentisme coïa -no sense discrepàncies- el full de ruta cap al referèndum.

09:24 - Artadi assegura que Pedro Sánchez ha dut a terme una “venjança” a l’hora de deixar sense escorta Torra en els viatges a l’estranger. Davant les informacions que apunten que ja no està disposada a fer el salt a l’Ajuntament de Barcelona, assegura que no són certes.

09:22 - La parella de Raül Romeva, Diana Riba, explica que l'exconseller d'Exteriors està "tranquil i serè", i ha demanat al Suprem que sigui "valent" per retornar els problemes polítics a l'àmbit de la política.

Última hora
Els imperdibles
entrevista
Xavier Trias, en un moment de l'entrevista
Xavier Trias, en un moment de l'entrevista | Adrià Costa
espanya
Foto tradicional del govern de Pedro Sánchez a la Moncloa.
Foto tradicional del govern de Pedro Sánchez a la Moncloa.
Dades
Pedro Sánchez, en el consell de ministres d'aquest divendres per convocar eleccions anticipades
Pedro Sánchez, en el consell de ministres d'aquest divendres per convocar eleccions anticipades | ACN
Anàlisi
Els dirigents independentistes, al banc dels acusats
Els dirigents independentistes, al banc dels acusats | Pool EFE
Eleccions espanyoles
Reunió de coordinació de JxCat i el PDECat al Parlament
Reunió de coordinació de JxCat i el PDECat al Parlament | Junts per Catalunya
entrevista
José Antonio Martín Pallín.
José Antonio Martín Pallín. | Life Abogados
Signatures
UN SENYOR DE BARCELONA
Mario Gas i Marcos Ordóñez, a la presentació del llibre ''Una cierta edad''
Mario Gas i Marcos Ordóñez, a la presentació del llibre ''Una cierta edad'' | Toni Vall
Filiprim: anàlisi
Alfonso Guerra, a ''Salvados''
Alfonso Guerra, a ''Salvados'' | ND
ALTRES BARCELONES
Les tres xemeneies, al Poble Sec de Barcelona
Les tres xemeneies, al Poble Sec de Barcelona | DC
SEXE, POSTUREIG I REGGAETON
Senyors grans o 'darkys' intenten tenir un afer amb noies joves
Senyors grans o 'darkys' intenten tenir un afer amb noies joves | Freepick
Notes d'escena: crítica teatral
Una escena de l'espectacle Lapònia.
Una escena de l'espectacle Lapònia. | Alejo Levis
Teresa Ferré, 08/02/2019
La POCMODERNA SURT DE MARE
Una dona embarassada
Una dona embarassada | Pixabay
Elisenda Soriguera, 17/02/2019