L'EMD dona el vistiplau al projecte d'urbanització del Baixador malgrat el descontentament veïnal

Fa un parell de setmanes, el president de l'EMD, Josep Puig, va deixar la porta oberta a replantejar-lo si una part important del veïnat no ho veia clar

Imatge de l'avinguda Baixador de Valldoreix
Imatge de l'avinguda Baixador de Valldoreix | GSV
19 de març del 2021
Actualitzat a les 16:41h

Després que ahir al matí l'EMD anunciés un paquet de mesures "correctores" per regular el trànsit de l'avinguda del Baixador i donar resposta a una de les reivindicacions històriques del veïnat; a la tarda la Junta de Veïns va aprovar donar el vistiplau al projecte d'urbanització malgrat el descontentament dels afectats

Cal recordar que el 94,2% de les finques que formen part de l'AAVV del Baixador, que aglutina a dos terceres part del conjunt de veïns de l'avinguda, consideren "massa elevat" el cost del projecte presentat i reclamen obrir una taula de diàleg amb les administracions locals per estudiar com rebaixar el cost de l'obra i consensuar algunes modificacions.

En declaracions a NacióSantCugat, el secretari del col·lectiu expressava que "més que una urbanització ens han presentat un parc temàtic" i alertava que, amb la despesa prevista, molts veïns no podran fer front a la mitjana de 30.000 euros que recau per propietari. En aquest sentit, fa un parell de setmanes, el president de l'EMD, Josep Puig, va deixar la porta oberta a replantejar el projecte si una part important del veïnat no ho veia clar.

Sigui com sigui, aquest dijous, el ple ordinari del mes de març ha donat llum verda a aquest document que no ha acabat de convèncer -val a dir que els afectats estan estudiant acollir-se a assessorament legal- i la pilota torna a la teulada de l'Ajuntament de Sant Cugat. Ara, aquest haurà d'inicar la tramitació del projecte mitjançant l'aprovació inicial i el corresponent període d'informació pública perquè els veïns el puguin consultar i presentar les al·legacions i suggeriments que considerin adients.

Durant el debat, la vocal de Cs, Anna Cano, ha criticat que el projecte no s'hagués consultat prou amb els afectats. Un fil que ha seguit la vocal del PSC, Susanna Casta, que ha apuntat que la participació s'hauria d'haver ampliat a més àmbit de la zona que les 90 finques a tocar a la via i que "s'ha gestionat malament". 

Per la seva banda, el portaveu d'ERC, Lluc Cahís, ha remarcat que si no s'atenen les inquietuds del veïnat "podríem tornar a la casella de sortida". El republicà s'ha fet pròpies les paraules de l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, assegurant que tot allò que serveixi per donar resposta a les queixes dels afectats, dintre de l'estret marge que presenta el projecte per reduir el preu, "es farà".

Puig recordava que normalment, els veïns es fan càrrec del 80% del cost de la urbanització del carrer i l'administració local d'un 20%. Tenint en compte que al Baixador s'està oferint pagar un 44% del cost -compartit amb l'Ajuntament-, considera que s'ha de valorar l'"esforç" i no generar una situació de perjudici i injustícia a la resta de propietaris de la vila. Malgrat els retrets entre el govern valldoreixenc i els grups de l'oposició, totes les formacions polítiques han acabat votant a favor menys l'abstenció de Cs.