coronavirus

El govern de Sant Cugat, a favor de l’obertura total dels consultoris però demana posar fi a l'ocupació

El pròxim dimarts hi ha convocada una reunió amb l'Ajuntament, el CatSalut, MútuaTerrassa i els veïns

per Sergi Baixas / Anna Mira , Sant Cugat , 23 d'octubre de 2020 a les 14:12 |
Reunió de l'equip de govern amb els veïns de La Floresta. | Aj. Sant Cugat
El govern tripartit de Sant Cugat se suma a la reivindicació dels veïns de la Floresta perquè el consultori recuperi la totalitat dels seus serveis. En una reunió express amb els ciutadans que han passat la nit a l'equipament sanitari, el govern local els ha convidat a una reunió el proper dimarts per tractar la situació amb el CatSalut i Mútua Terrassa però els han demanat posar fi a l'ocupació "per tal d’evitar aglomeracions i prevenir possibles contagis".


L'alcaldessa, Mireia Ingla, ha afirmat que "entenem la inquietud de les persones que han ocupat el consultori i compartim la seva reivindicació per tal que els espais s’obrin en horari complet".

En aquest sentit, l'alcaldessa considera que "cal emmarcar la decisió de la reobertura parcial d’aquests equipaments en el context actual de pandèmia" però afirma que volen donar resposta a la preocupació veïnal. De fet, dilluns s'ha convocat de manera extraordinària un consell de barri telemàtic amb la presència del seu president, Marc Simarro, i la regidora de Salut, Gemma Aristoy. I dimarts es farà una reunió sobre la situació dels consultoris de la Floresta i les Planes a quatre bandes: Ajuntament, veïnat, MútuaTerrassa i CatSalut. 


Els veïns esperen que aquesta reunió sigui efectiva i no com la que van presenciar el passat mes de juny on segons han explicat a NacióSantCugat, "l'Ajuntament "es va mantenir neutral", MútuaTerrassa va explicar que depenia de CatSalut i el Departament que no s'obrien per qüestions relacionades amb la pandèmia. Davant la proposta d'una nova reunió a quatre bandes, els veïns temen que no s'arribi a cap acord.

L’alcaldessa Ingla ha visitat el Centre Sociosanitari florestà ocupat aquest dijous, acompanyada del primer tinent d’alcaldia, Pere Soler; la regidora de Salut, Gemma Aristoy; i el regidor de Participació i Barris i president del Consell de Barri florestà, Marco Simarro. 


 


 


Veïns de la Floresta acaben d'ocupar, aquest dijous a la tarda, el consultori del barri santcugatenc com a resposta a CatSalut i MútuaTerrassa per la seva decisió d'obertura parcial del centre sanitari. El tancament s'ha produït aquest vespre al voltant de les 20 h per iniciativa veïnal i des de la concentració animen a tothom a participar i a donar suport a la reivindicació. Segons ha pogut saber NacióSantCugat, els manifestants tenen previst passar-hi la nit a l'interior.
 
Els manifestants consideren insuficient el nou horari parcial del centre que ha tornat a obrir els dimarts de 8 h a 14 h (de 14 h a 15 h atenció domiciliària) i dijous de 15 h a 20 h, amb una infermera i una administrativa, però sense cap metge. Durant la mobilització diversos agents de mossos d'esquadra i de la policia local de Sant Cugat han entrat al consultori on s'havien tancat cinc dels manifestants, per tal de garantir les mesures de Covid. 
 
La resta de manifestants han donat suport des de fora amb crits de "menys policia, més sanitat". Durant més de mitja hora els agents han negociat amb els veïns del barri i finalment han marxat sense tramitar-los cap denúncia. 

Aquest fet els permet quedar-se a passar la nit a l'interior del consultori florestà, tal com tenien previst. Els manifestants han demanat suport als veïns del barri per garantir l'ocupació fins dilluns quan està previst el consell de barri. L'objectiu és anar fent torns per no acumular-se a l'interior. 
 
De fet, dimarts una trentena de veïns s'havien reunit davant del consultori per deixar palès el seu malestar davant la manca d'oferta sanitària a la zona. "No pararem fins que no aconseguim la reobertura total del consultori", apuntaven. El portaveu de l'acte, Oriol Ribera, va exigir l'obertura de l'ambulatori al 100% mentre avisava que s'organitzarien més mobilitzacions.

Des de la convocatòria es va criticar el discurs "ple de mentides" esgrimit per les administracions amb arguments "contradictoris" que "no tenen cap solidesa ni base". "La Covid-19 ha fet aflorir la manca de recursos estructural de la sanitat causada per les retallades; falten metges i els gestors han fet el que els ha donat la gana", apuntava Ribera.

Recalcaven la contradicció que suposa defensar que l'atenció primària ha de ser la primera barrera de contenció del virus al país, però amb CAPs i consultoris arreu del territori tancats; es crida a no fer desplaçaments però els obliguen a anar a Sant Cugat per ser atesos; l'assistència telefònica no és efectiva.
 

Marea Blanca també ha donat suport a la reivindicació veïnal del barri santcugatenc Foto: Sergi Baixas


Durant la convocatòria també es va posar la lupa en el fet que la Floresta és un barri perifèric amb veïns amb problemes de desplaçament. Consideren que el tancament del consultori durant més de set mesos ha afectat negativament al veïnat i que hi ha molta gent descontenta. "Ens mobilitzem per la defensa d'un sistema sanitari públic, universal i de qualitat", conclouen.

Per la seva banda, l'associació Marea Blanca també va donar suport a la reivindicació, assenyalant la responsabilitat de l'Ajuntament de Sant Cugat per vetllar pel servei d'atenció sanitària del barri. També reclamen la reobertura de tots els consultoris de Sant Cugat i del país amb tots els efectius materials i de personal necessaris.

Actualment, la distribució de l'atenció sanitària a Sant Cugat es divideix en: CAP de Sant Cugat, atenció per a patologies respiratòries/Covid-19; el CAP de Valldoreix, atenció per a patologies no respiratòries d'adults; i el CAP de Can Mates, per pediatria.

Altres notícies que et poden interessar 

Participació