1 de 10
factura de la llum

El govern espanyol abaixarà l'IVA de la llum del 21% al 10% a partir de dijous

La mesura pretén frenar l'augment de preus de les últimes setmanes

La rebaixa estarà vigent fins a 31 de desembre de 2023 | Europa Press
per Victor Rodrigo, Barcelona, Catalunya | 22 de juny de 2021 a les 07:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de juny de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Cop d'efecte de la Moncloa. El govern espanyol ha decidit rebaixar l'IVA de la llum del 21% actual a un 10%. La mesura arriba en ple augment dels preus de l'electricitat a tot l'estat espanyol després de les modificacions de les tarifes. Segons han informat diversos mitjans estatals, l'IVA passarà a ser d'un 10% a partir d'aquest dijous, quan ho aprovi el Consell de Ministres en una sessió extraordinària -la mateixa que ha de validar la fi de l'obligatorietat de la mascareta al carrer-. Ara per ara, l'executiu en ple estaria d'acord, inclosos els secretaris i subsecretaris.

La baixada de l'impost estaria vigent fins al 31 de desembre de 2023, és a dir, més de dos anys. No només s'aplicarà a les personals individuals, també es rebaixarà l'IVA de les pimes de tot l'Estat. Aquelles famílies o domicilis que tinguin contractada una tarifa de fins a 6 quilowatts, se'ls aplicarà la rebaixa de manera permanent. Això suposarà un equilibri dels preus de la llum, que aquest juny pot assolir xifres màximes com les de 2012. En aquell moment es va arribar a 105 euros/MWh.


L'1 de juny va entrar en vigor un nou model unificat de tarifa elèctrica que eliminava les sis tarifes i que aplica preus diferents en funció de l'hora del dia i fins i tot de si és una jornada laborable o un cap de setmana o festiu. Aquests són els preus de la llum actualment.

Les noves franges horàries de la llum


Hores punta (la més cara): De les 10 h a les 14 h i de les 18 h a les 22 h.

Hores plana (la de preu mitjà): De les 8 h a les 10 h, de les 14 h a les 18 h i de les 22 h a mitjanit.

Hores vall (la més barata): De mitjanit a les 8 h. També tot el dia dissabtes, diumenges i festius estatals que tinguin una data fixa (com ara l'1 de gener o el 25 de desembre).

 

Participació