opinió

Long Covid

«L'atenció continuada és molt important perquè les persones amb la Covid llarga no tinguin la sensació que han deixat d'importar al sistema de salut»

per Montserrat Tura, Barcelona, Catalunya | 1 d'agost de 2021 a les 21:00 |
Els símptomes d'una Covid llarga inclouen fatiga, dispnea, anomalies cardíaques, deteriorament cognitiu, trastorns del son, símptomes d’estrès posttraumàtic, dolor muscular, problemes de concentració, mal de cap, i una diversa casuística individual. No cal haver tingut una forma greu de malaltia aguda. En molts casos la malaltia no ha requerit hospitalització.
 

Primer va cridar l'atenció que passades dues, tres, quatre setmanes, seguissin amb simptomatologia, després van ser dos, tres, quatre mesos i ara ja hi ha pacients que fa més d’un any que presenten aquests símptomes i és difícil poder-los fer un pronòstic de la seva durada.
 

L'atenció continuada és molt important perquè no tinguin la sensació que han deixat d'importar al sistema de salut. Una atenció que cal incloure exploracions per part de diversos especialistes, sessions de fisioteràpia per a la reintroducció a l’esforç, acompanyament psicològic i, segons els centres, programes específics per atendre'ls.
 

Només és una pinzellada del que els passa. De la primera onada molts són treballadors sanitaris o d’altres serveis essencials. De les altres onades hi ha diversos estudis en marxa en el món "avançat" per intentar trobar-ne una explicació.
 
Aquesta pinzellada pretén ser un crit d'alerta perquè la dimensió de la pandèmia encara no l’hem amidada suficient. La despesa de serveis mèdics cal comptar-la amb tots aquests pacients que desenvolupen formes persistents de la malaltia. També ho ha de tenir present el sistema d'incapacitats laborals, el de la Seguretat Social i el de les mutualitats de treball.
 
Aquestes formes perllongades les veiem en persones joves i cada vegada més joves. Pot afectar doncs a la seva incorporació al mercat de treball, a la seva formació, a la seva vida quotidiana de manera molt important.
 
Per si calgués, serveixi per a reforçar la necessitat que, ara que l'estiu convida a la interacció, només la cura personalitzada i la protecció ajudaran a tractar una malaltia la qual encara no hem assumit prou clarament les conseqüències socials que pot tenir. Serveixi per treure del nostre pensament la idea que en cas de contagi, els joves només tindran simptomatologia lleu i efímera.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Montserrat Tura
Metgessa, especialitzada en gestió de serveis de salut i economia sanitària. Va ser alcaldessa de Mollet del Vallès (1987-2003), població on va néixer i on ha viscut sempre, diputada al parlament (1995-2003 i 2010-2012) i consellera d'Interior (2003-2006) i de Justícia (2006-2010). Actualment forma part de la direcció assistencial dels Serveis Sanitaris Integrats del Baix Empordà. És mare de dues filles. A Twitter: @montserrat_tura.
12/09/2021

​20 anys del dia que vam sentir-nos novaiorquesos

29/08/2021

La rialla salva individus, els problemes necessiten governs

15/08/2021

Dolor a l’altiplà de l’Àsia Central

01/08/2021

Long Covid

18/07/2021

La poesia no és doctrina política

04/07/2021

El dret a morir, l'eutanàsia

20/06/2021

Sense precipitar-nos

06/06/2021

​La consciència ambiental d'Estocolm ençà

09/05/2021

​Missatge equivocat

25/04/2021

Pèrdues

Participació