1 de 10

La ciutat on pagarà més qui recicli menys

Manlleu arriba al 82% de recollida selectiva gràcies al porta a porta i l'Ajuntament aposta ara pel cobrament per generació

Manlleu ha arribat al 82% amb la recollida porta a porta | Adrià Costa
per Gerard Vilà, Manlleu | 9 de febrer de 2023 a les 13:43 |
Manlleu es va convertir l'any passat en la ciutat més gran de Catalunya en implantar en el 100% del municipi el sistema de recollida de residus porta a porta. Després d'analitzar els resultats dels primers tres mesos, l'Ajuntament assegura que la recollida selectiva s'ha incrementat en 10 punts i arriba ja al 82,5% al conjunt de la ciutat. Ara, es vol fer un pas més i es convertirà en la ciutat més gran del país que que cobrarà als seus veïns en funció del que generin en deixalles.

L'àrea de Medi Ambient té clar que Manlleu "no es pot aturar" i que cal seguir en aquesta línia. Per aquesta raó, aposten pel pagament per generació, que s'implementarà el novembre de 2023, un any després d'haver aplicat el porta a porta a la ciutat.


Consisteix en un sistema on es premia qui separa millor selectivament i es castiga a qui ho fa pitjor baixant o pujant la taxa de residus, respectivament. A Catalunya, tot i que hi ha més de 300 municipis que fan el porta a porta, només set pobles tenien sistemes de pagament per generació a finals del 2022. L'objectiu de l'Agència de Residus de Catalunya és anar-ho estenent i, de fet, amb l'inici de 2023 s'ha començat a aplicar en altres comarques.
 

Cubells amb xip o app

Maite Anglada, regidora de Medi Ambient, explica que esperen que el procés per fer factible el pagament per generació sigui "fàcil", gràcies a la tecnologia que tenen a través dels cubells amb xip o l'aplicació pel mòbil que funciona actualment i que s'ha pagat gràcies a la subvenció de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC). El seu director, Isaac Peraire, reconeix que els canvis poden suposar un "trasbals" per la ciutadania però assegura que l'exemple de Manlleu és "molt important" per tal que d'altres localitats es passin al porta a porta i al pagament per generació.


En aquest sentit, Peraire creu que "no és massa aviat" i es mostra convençut que la ciutadania de Manlleu respondrà de la mateixa manera que ho ha fet amb el porta a porta. I és que Peraire detalla que els resultats dels tres primers mesos fan evident que el sistema "funciona i és necessari".
 

Recollida porta a porta a Manlleu. Foto: Adrià Costa

 

Dades "excepcionals"

La realitat és que Manlleu ha vist com la ciutadania s'adequava "molt bé" al porta a porta: s'ha passat del 72 al 82% de recollida selectiva. Una de les dades més importants és que només s'ha registrat un 0,6% d'impropis en la recollida d'orgànica, que juntament amb el de resta son els dos cubells amb xip que tenen els manlleuencs. 


A més, des de l'empresa encarregada del servei, assenyalen que s'ha reduït de manera "substancial" la producció de residus. En concret, s'ha passat dels més de 1.000 grams per dia i persona, a 789. Una dada que s'explica per la reducció del turisme d'escombraries que abans venia a Manlleu, però també per la millor gestió dels ciutadans que són més conscients i generen menys.

El director de l'ARC assenyala que el turisme d'escombraries és "ridícul" i que a més "té els dies comptats". "El millor que pot fer un poble quan pateix aquesta conducta és passar-se al porta a porta i així elimina els contenidors", assenyala Peraire.

 

Tolerància zero

L'Ajuntament, però, reconeix que encara hi ha punts problemàtics al municipi. En concret, des del consistori han detectat dos perfils de veïns que no apliquen el porta a porta. Un d'ells no ho fa per una qüestió de desconeixement i falta d'informació.

Anglada explica que per aquests veïns s'intenta fer una funció pedagògica per tal que sàpiguen com s'ha de fer i s'intenta acompanyar-los a través dels educadors que el consistori ha posat arran de l'aplicació del porta a porta.

El problema, però, és un altre perfil de veí que malgrat que sap perfectament com funciona, decideix no fer-ho per convicció. "Són negacionistes i amb aquests tindrem tolerància zero i se'ls multarà", ha assenyalat la regidora. 

De fet, Anglada ha revelat que ja s'han obert 39 expedients sancionadors a veïns que no volen fer el porta a porta i que llancen les escombraries al carrer. També s'han enviat 30 avisos d'incompliment a ciutadans que no fan bé la recollida selectiva.

A banda, l'Ajuntament també ampliarà la deixalleria per tal de donar resposta a l'increment de recollida de trastos que hi ha hagut amb la implantació del porta a porta.

Patrocina

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

També hauries de llegir
Fa 13 setmanes

​Recollida selectiva: l'hora de les grans ciutats

Participació