Quant cobren els alcaldes catalans i quins tenen sous més alts?

Les retribucions són normalment més elevades a les grans ciutats, però ajuntaments de mides similars poden pagar salaris molt dispars

Una vara d'alcalde.
Una vara d'alcalde. | Martí Albesa
12 de novembre del 2022
Actualitzat el 14 de novembre a la 13:41h
La remuneració dels polítics sempre ha estat una qüestió controvertida i, mentre alguns sectors reclamen sous elevats en consonància amb la seva responsabilitat, d'altres en defensen de més baixos per acostar-se als estàndards mitjans de la població que representen. Per abordar-ho amb dades, el Ministeri de Política Territorial ofereix xifres anuals per poder comparar els salaris dels alcaldes i alcaldesses, i aquesta setmana ha publicat les dades referides al 2021. Aquestes es poden consultar al següent mapa, el qual permet filtrar també per aquells que hi tenen dedicació completa, només parcial o sense cap temps determinat -ja sigui perquè es tracta de municipis petits o perquè tenen altres càrrecs a altres institucions d'on perceben la major part de remuneració.

Consulta el salari dels alcaldes catalans
Clicant o passant el cursor per cada municipi, apareix tota la informació del salari, el nom i partit de l'alcalde, i el nombre d'habitants
 


Com es pot comprovar, els municipis amb més població tendeixen a ser lògicament també aquells amb salaris més elevats per a qui dirigeix l'ajuntament. Així, la retribució més alta és la de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de 100.000 euros, si bé això només ocorre sobre el paper, ja que, segons exposa el web del consistori, d'aquests renuncia anualment a 56.900 euros que són destinats a projectes socials. Encara que sigui formalment, però, es tracta també del segon sou més alt de l'Estat -Barcelona és també la segona ciutat més gran-, només per darrere del de l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, de 108.517,8 euros.

Tornant als municipis catalans, els altres alcaldes amb sous més alts són el de Terrassa, Jordi Ballart (76.006 euros anuals); el de Tarragona, Pau Ricomà (73.444,6); el de Reus, Carles Pellicer (71.196); el del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler (70.750,8); el de Lleida, Miquel Pueyo (69.252,5); i la de Sant Andreu de la Barca, Ana María Alba (68.536,8). Entre aquests no s'hi troba la nòmina de l'alcaldessa de la segona ciutat del país, l'Hospitalet de Llobregat, ja que Núria Marín només cobra com a presidenta de la Diputació de Barcelona, ni tampoc apareix la de l'alcalde de Badalona, la quarta ciutat més gran, ja que el sou de Rubén Guijarro és de tan sols 45.480,1 euros.

Ara bé, no tots els consistoris han complert l'obligació de remetre la informació sobre els salaris al Ministeri i, per això, algunes de les xifres que hi apareixen són del 2020. Però és que encara 52 ajuntaments no l'han enviat ni aquest ni l'anterior any. Majoritàriament, es tracta de petits pobles en què aquests tràmits poden passar-se per alt, però n'hi ha alguns que sorprenen, especialment el de Sant Cugat del Vallès, de 94.012 habitants i que no ha informat de les retribucions de la seva alcaldessa cap dels dos exercicis. El consistori, en tot cas, especifica a aquest mitjà que percep 71.199 euros, xifra que la convertiria en la quarta alcaldia millor remunerada del país. Tampoc no haurien lliurat la informació els de Cerdanyola del Vallès (57.217 habitants), Pineda de Mar (27.974) o Sant Quirze del Vallès (20.156).

Taula amb les retribucions dels alcaldes catalans
 


Ara bé, quants alcaldes tenen dedicació exclusiva per dedicar-se al seu ajuntament? No en són massa, concretament 204 dels 895 que han remès informació algun dels darrers dos anys. N'hi ha més que no hi tenen dedicació (o almenys així consta perquè reben la major part del salari d'altres administracions), 256, mentre que, en els altres 435, aquesta és parcial. Com era de suposar, el nivell d'implicació d'un alcalde depèn en bona mesura de la mida del municipi que gestiona, havent-hi molts pobles on la feina la fan al seu temps lliure o només hi destinen una part petita de la jornada laboral.

Tot i això, no sempre és així. El municipi més petit amb un alcalde a jornada completa és Vidrà (Osona), de 186 habitants, si bé el salari que n'ingressa és de tan sols 12.396 euros anuals. Així, a l'hora de comparar salaris, cal tenir en compte la mida del municipi i el nivell de dedicació destinada, i per això la següent taula mostra quin és el salari mitjà per a les diferents franges de població i per a cadascuna de les tres dedicacions possibles, així com quins ajuntaments paguen sous més alts i baixos en cada casuística. Se n'exclouen, però, aquells alcaldes amb sous de 0 euros.

Mides similars, sous diferents
Això permet detectar diferències notables en les retribucions d'ajuntaments de municipis de magnituds similars. Posant la lupa només en els casos de dedicació exclusiva, l'alcaldessa de la Nou de Gaià (616 habitants) percep 13.219,2 euros i la de Maçanet de Cabrenys (729 habitants) en rep 22.271,3. També contrasten els 8.558,4 euros per a l'alcalde d'Horta de Sant Joan (1.138 habitants) amb els 43,800,3 del de Naut Aran (1.941 habitants), els 16.966,7 euros per a l'alcalde de Navàs (5.973 habitants) amb els 63.718,6 euros del d'Almacelles (6.875 euros), o els 34.562,8 euros de l'alcalde de Cambrils (35.064 habitants) amb els 60.222,5 euros del d'Igualada (40.875 habitants). Tot i això, cal tenir en compte que alcaldes que declaren dedicació exclusiva poden rebre altres remuneracions, com el de Cornellà de Llobregat, Antoni Balmón, amb sou relativament baix de l'Ajuntament però que és també vicepresident executiu de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Consulta els salaris mínims, mitjans i màxims, per franges de població i en funció de la dedicació
 
Arxivat a