Casado sacrifica la seva mà dreta i accepta un congrés extraordinari

El president del PP assumeix la dimissió de Teodoro García Egea després de comprovar com dirigents del partit i barons territorials li retiraven el suport

Teodoro García Egea, amb Pablo Casado.
Teodoro García Egea, amb Pablo Casado. | PP
NacióDigital
22 de febrer del 2022
Actualitzat a les 18:46h
Malgrat la seva estratègia per intentar guanyar temps, les hores avancen i ho fan en contra de Pablo Casado. El president del PP ha acceptat aquest dimarts la dimissió del secretari general del partit i home de la seva màxima confiança, Teodoro García Egea. Aquesta havia estat fins fa uns dies la principal reivindicació dels barons. Ara, però, amb una crisi total i una erosió de l'autoritat del lider, és dubtós que la sortida d'escena del número dos del partit modifiquin l'escenari.

García Egea ha estat l'home fort de l'aparell des del mateix moment de l'elecció de Casado com a líder del PP l'any 2018, i el president del PP mai l'ha qüestionat. L'estil autoritari del secretari general ha estat una de les causes de les tensions viscudes pel partit els darrers temps i el seu enfrontament amb Ayuso és una de les claus de la crisi que viu aqusts dies la formació conservadora. A ell l'havia acusat l'entorn d'Ayuso d'estar al darrera de la suposada investigació del contracte que afectava el germà de la líder madrilenya. 

En un comunicat, el partit ha anunciat també que demà dimecres Casado convocarà un congrés extraordinari, que és el que li han exigit els seus crítics des de fa dies. El líder del PP s'està quedant cada vegada més sol i les veus crítiques que demanen que plegui proliferen, fins i tot, entre aquells que fins ara li havien fet confiança. El clima és de temps de descompte i finalment Casado ha cedit a la idea del congrés extraordinari, un escenari pel qual ha empès, especialment, el president gallec, Alberto Núñez Feijóo, per a qui es presenta una segona oportunitat per decidir fer el pas de liderar el partit. D'aquesta manera, el PP podrà elegir nou líder el proper abril i no esperar fins al congrés ordinari del juliol, com pretenia Génova.

Per ara, el president de la Xunta no ha aclarit si pensa fer aquest moviment. De moment, ha enviat un missatge a Pablo Casado perquè assumeixi que ha de posar fi a la seva etapa al capdavant del PP. "Trobarem un mecanisme perquè aquest col·lapse del partit acabi", ha afirmat Feijóo, que ha insistit que es "necessiten canvis" al partit. El president gallec ha detallat que "tothom ha d'estar a l'altura de les circumstàncies" i actuar de forma "responsable". El president de Galícia ha recalcat que el PP està vivint una "situació inèdita en els últims 40 anys".

Entres les darreres desercions que ha partit l'entorn de Casado destaca la dimissió de l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, com a portaveu del partit. També la de la presidenta del comitè de drets i garanties de la formació, Andrea Levy. Al seu torn, una desena de diputats al Congrés, entre ells Adolfo Suárez Illana y Pablo Hispán, han demanat un congrés extraordinari del PP per triar nova cúpula. Fins i tot el president de Múrcia, Fernando López Miras, fins ara el baró més fidel a Casado, s'ha pronunciat a favor d'aquesta opció. 

La situació era tan crítica al carrer Génova, que el fins ara número dos de Casado, Teodoro García Egea ja havia decidit no preguntar al govern en la sessió de control d'aquest dimecres al Congrés. Serà substituït pel diputat Diego Movellán. Un altre dels moviments clau de l'entorn més pròxim a l'actual líder del PP ha estat la de la presidenta del Comitè Electoral dels populars, Belén Hoyo, que, segons ha avançat l'ABC, va presentar aquest dilluns la seva dimissió. Altres dirigents de pes al Congrés, com la portaveu, Cuca Gamarra i la vicepresidenta de la cambra, Ana Pastor, també han avalat la sortida ràpida de Casado i la celebració d'un conclave al mes de març. 

Aquest dimecres està previst que es reuneixin tots els barons del partit per preparar la junta directiva del dilluns que ve, el màxim òrgan entre congressos que haurà de decidir si Casado continua o no -en cas que no plegui ell abans-. El líder del PP ha deixat fora de la convocatòria la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. En nom de Madrid hi serà Pío García Escudero

Anticorrupció investiga el contracte vinculat al germà d'Ayuso
En paral·lel a la guerra oberta al PP, la Fiscalia Anticorrupció ha obert una investigació sobre el contracte de la Comunitat de Madrid amb l'empresa Priviet Sportive en el qual va intervenir Tomás Díaz Ayuso, germà de la presidenta madrilenya. El contracte va ser d'1,5 milions d'euros per adquirir 250.000 mascaretes FPP2 i FPP3 durant la primera onada de la pandèmia. La presidenta madrilenya ha admès que el seu germà va cobrar 55.000 euros més IVA de l'empresa Priviet Sportive per les gestions realitzades per aconseguir el material sanitari a la Xina i el seu trasllat a Madrid.

L'inici de la investigació té com a origen tres denúncies presentades pel PSOE, Més Madrid i Unides Podem en què apunten a la possible il·legalitat de la contractació. "Resulta procedent la pràctica d'algunes diligències que, sense dirigir-se inicialment contra persones físiques o jurídiques, permetin confirmar o descartar la transcendència penal dels fets denunciats", diu el decret de la fiscalia en què s'acorda iniciar la investigació.

El fiscal de sala en cap de la fiscalia especial contra la corrupció i la criminalitat organitzada, Alejandro Luzón, ho decideix "a la vista que els fets denunciats poguessin arribar a ser constitutius de delictes que resulten de competència d'aquesta fiscalia especial i apreciant en els fets una especial transcendència".