Sánchez reconeix que les tensions territorials són un «llast» per a Espanya

El president espanyol agraeix al Cercle d'Economia el seu suport als indults i afirma que "la concòrdia també és un valor econòmic"

Sánchez aquest divendres davant el Cercle d'Economia.
Sánchez aquest divendres davant el Cercle d'Economia. | Cercle
18 de juny del 2021
Actualitzat a les 19:35h
El president espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat que la recuperació econòmica requereix la màxima unitat política i evitar els conflictes "estèrils". "La concòrdia també és un valor econòmic -ha proclamat- i la discordia partidista i territorial és un llast economic". "Haurem de trobar-nos i retrobar-nos", ha dit Sánchez, que ha agraït el posicionament del Cercle d'Economia en favor dels indults. "Ningú, ni nosaltres mateixos, som els amos de la raó", ha afirmat. Les paraules del líder socialista i la rebuda que ha tingut han contrastat amb el xoc protagonitzat dijous pel líder del PP, Pablo Casado, qui es va posicionar radicalment en contra dels indults.  

Ho ha dit en la seva intervenció en les Jornades de l'entitat, que es clausuren aquest divendres a Barcelona. Sánchez ha començat la seva intervenció amb un anunci sorpresa, el de la convocatòria d'un consell de ministres extraordinari per al proper dijous per suprimir l'obligatorietat de dur mascareta en els espais públics. Un anunci que ha estat rebut amb alleugeriment per l'auditori i que ha estat l'inici d'un discurs caracteritzat per l'optimisme i el triomfalisme.  

El president del Cercle d'Economia, Javier Faus, El dirigent econòmic ha expressat l'aposta de l'entitat per l'europeisme i les llibertats. Ha afirmat que "el problema català" continua subsistint i s'ha convertit en "el problema espanyol" basat en un "repartiment del poder" i implica un problema polític. Ha dit que ni la unilateralitat ni la "judicialització elusiva" seran camins per resoldre el conflicte. Ha recordat aquí l'aposta del Cercle per un model territorial menys radial. Faus ha apostat per "reformes estatutàries i de la LOFCA" com a via possible.

Faus ha recordat la posició del Cercle en favor dels indults, que "no seran la solució definitiva però seran un pas endavant". Ha reclamat "transaccions possibles" per part de les dues bandes i  ha assegurat que l'única alternativa a una via negociada és "la fractura social, la impotència política i la decadència econòmica". "Som conscients -ha dit adreçant-se a Sánchez- que has adoptat un camí arriscat. El teu èxit serà l'èxit de tots", ha assenyalat el líder econòmic. 

En un exercici de triomfalisme que ha estat el tret definitori de les seves paraules en tot l'acte, Sánchez ha anunciat que "Espanya superarà totes les seves previsions" en els propers mesos. "Hem assolit el primer objectiu que ens proposàvem: sostenir la nostra economia", ha dit. Però ha afegit que "la recuperació econòmica serà molt poderosa". No ha descartat que les previsions s'hagin de revisar a l'alta.

El dirigent espanyol ha recordat la seva trobada amb la presidenta de la Comissió Europa, Ursula von der Leyen, qui va elogiar dimecers passat el Pla de Recuperació que va ser presentat a Brussel·les pel govern espanyol i que supsoaria una transformació de l'economia espanyola.   

"Espanya i Catalunya seran el que vulguin ser", ha afirmat Sánchez, per la qual cosa és necessària un full de ruta, que el líder socialista ha dit que és el Pla de Recuperació i Resiliència, que ha qualificat d'"ambiciós". Ha destacat la necessitat de preservar la cohesió social i la cohesió territorial que han d'acompanyar la recuperació. El cap de l'executiu ha subratllat també el nou pla de formació professional, creant un únic sistema, garantint que l'estat espanyol no tingui mancança de professionals qualificats