Majoria a Barcelona (amb el PP inclòs) per no contractar empreses israelianes de territoris palestins ocupats

Barcelona en Comú, PSC i ERC voten a favor d'una proposició que reclama trencar l'agermanament amb Tel Aviv

Josep Bou, en una imatge d'arxiu
Josep Bou, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
NacióDigital
20 de maig del 2021
Actualitzat el 21 de maig a la 13:23h
El Consell Municipal de Cooperació de Barcelona ha aprovat una declaració a proposta de LaFede.cat -que agrupa ONG d'arreu de Catalunya- que, entre altres reclamacions, exigeix a l'Ajuntament no contractar empreses israelianes establertes en territori palestí ocupat. La proposició, no vinculant, ha comptat amb el suport de Barcelona en Comú, ERC, PSC i PP, segons confirmen fonts oficials municipals a NacióDigital. JxCat, Ciutadans i Barcelona pel Canvi no l'han aprovat.

Un cop ha transcendit el resultat de la votació, el PP ha assegurat que ha donat suport a la declaració per "error". "El consell va enviar la declaració per correu electrònic i, al no contestar, es considera que s'està d'acord amb la declaració", diu el partit en un comunicat. La normativa del Consell Municipal de Cooperació estableix que en cas de no respondre, es considera que el partit no té cap objecció a fer sobre la declaració.
L'aprovació de la declaració arriba en plena ofensiva d'Israel a Gaza i en un repunt dels atacs de l'exèrcit israelià als territoris palestins ocupats per Israel a Cisjordània, incloent Jerusalem Est. La declaració aprovada demana a "tots els actors de Barcelona" que contribueixin a rebaixar la violència a la zona, a través dels seus contactes amb la societat civil.

També reclama al consistori que deixi de contractar empreses que operin en territori palestí ocupat per Israel. Es tracta d'una demanda compartida pel moviment de solidaritat amb Palestina, que a través de la pressió internacional vol acabar amb els assentaments il·legals de colons a Cisjordània. El 2017 el ple municipal ja va aprovar una proposició en aquest sentit.

La declaració aprovada també demana "desmantellar" l'agermanament amb Tel Aviv signat durant el mandat de Joan Clos i que també és compartit amb Gaza. Els signants reclamen un nou posicionament associat a "la democràcia, la pau i la cooperació".

El text també insta la Generalitat a deixar de considerar Israel com a regió estratègica i exigeix a l'Estat que aturi qualsevol intercanvi d'armes amb Israel. "Hi ha proves clares que seran utilitzades per massacrar el poble palestí", diu la declaració. El text emmarca les seves demandes en la constatació que l'Acord d'Oslo signat el 1993 ja no és "vigent".

Al seu comunicat, el PP expressa un "enèrgic rebuig" a la declaració aprovada i es mostren partidaris d'acabar amb les "hostilitats". També d'oferir ajuda humanitària a tots els afectats.
Arxivat a