Tots els partits menys el PP i Cs negocien un cordó sanitari a Vox

PSC, ERC, Junts, la CUP i els comuns es reuneixen per acordar una "estratègia conjunta" i minimitzar l'impacte de l'extrema dreta

Parlament de Catalunya
Parlament de Catalunya | EP
03 de març del 2021
Actualitzat a les 17:09h
Els partits avancen en la definició d'un cordó sanitari a Vox. Aquest migdia, tots els partits menys PP i Ciutadans s'han reunit per acordar una estratègia conjunta" per aïllar el discurs de l'odi de la formació d'extrema dreta, que ha entrat amb força al Parlament amb onze diputats després de les eleccions del 14 de febrer. Segons han explicat els assistents en un comunicat conjunt, la reunió ha estat "fructífera" i s'ha avançat en l'elaboració d'un protocol per minimitzar l'impacte del partit ultra a la cambra catalana. 

Els assistents a a trobada, del PSC, ERC, Junts, la CUP i els comuns, s'han emplaçat a continuar treballant i a reunir-se en els propers dies. Ciutadans i PP han assegurat que no se'ls ha convidat a la reunió, tot i que en les últimes setmanes s'han desmarcat de cordons sanitaris o d'estratègies per aïllar Vox. Aquest matí, la formació que lidera Ignacio Garriga, ha informat que els seus diputats no signaran la "Declaració de compromís de tolerància zero davant la discriminació i l'assetjament".

La necessitat d'acordar com s'afronta la convivència amb Vox a la cambra catalana està present en les reunions que s'estan produint per intentar formar Govern, tant les que lidera ERC amb Junts, CUP i comuns com les que impulsa el PSC amb els de Jéssica Albiach. L'objectiu és que els de Garriga no assumeixin llocs de responsabilitat al Parlament, tot i que per ara no s'ha concretat la fórmula per fer-ho, i si això s'ha d'estendre també a no acceptar els seus vots en qüestions clau -com reclamen els independentistes- i a l'actitud per confrontar els seus postulats a la cambra.

Sigui com sigui, la línia compartida per tots els actors és que no es pot encaixar amb normalitat la seva presència. "Creiem que aquesta qüestió generarà consens", admeten fonts republicanes. "És un dels temes que tenim sobre la taula", asseguren també fonts socialistes. "És un dels principals temes que estem abordant a les reunions bilaterals que estem mantenint aquests dies", reconeixen des de la CUP, mentre que els comuns subratllen que cal fer un "plantejament global" per fer-hi front. Des de Junts parlen de "tolerància zero" i de fer extensible el veto a prescindir dels vots de l'extrema dreta per aprovar iniciatives. Posen en dubte, però, que els socialistes acceptin aquesta darrera qüestió.