Moviments populars alliberen un complex d'edificis a Moià per ubicar-hi l'Ateneu Popular del Moianès

Fa dues setmanes que treballen per adequar i condicionar l'espai i fer-lo accessible a tothom

Edifici ocupat pels moviments populars del Moianès
Edifici ocupat pels moviments populars del Moianès | MPM
Redacció
29 d'abril del 2021
Actualitzat a les 8:57h
Persones de Moià i el Moianès treballen des de fa quinze dies en l'adequació d'un complex d'edificis que col·lectius anticapitalistes i alternatius de la comarca van ocupar el passat 10 d'abril a la capital per ubicar-hi l'Ateneu Popular del Moianès. Es tracta d'uns edificis a mig construir i amb unes obres aturades des de l'esclat de la bombolla immobiliària, propietat d'Aliseda, una immobiliària que gestiona els actius del Banc Santander i el fons voltor estatunidenc Blakcstone.

L'ocupació d'aquest complex es va produir uns dies després que els diferents col·lectius del Moviment Popular del Moianès -conformat per organitzacions com la Xarxa Popular d'Aliments, el Sindicat d'habitatge del Moianès i les organitzacions de l'esquerra independentista- firmessin un manifest conjunt on s'exposava la necessitat que tenien de disposar d'un espai on reunir-se i dur a terme la seva activitat, i on s'explicaven els intents frustrats d'aconseguir-ho mitjançant la cessió d'ús d'algun espai públic.

L'ocupació es produïa també després d'una campanya d'Arran Moianès que posava de manifest la greu manca d'espais de socialització pel jovent i protestava contra la institucionalització i eliminació dels pocs espais dels quals disposaven les joves.

Immediatament després de l'ocupació van emetre un manifest de presentació de l'Ateneu Popular on, de nou, es feia èmfasis en la "greu manca de llocs de trobada per als col·lectius i organitzacions de la comarca i se subratllava la necessitat de disposar d'un espai autogestionat per al poble on poder reunir-se, crear projectes comuns i estendre xarxes de solidaritat".

En el manifest també s'expressava la voluntat que aquest espai esdevingui un lloc "on desenvolupar activitats culturals, polítiques, educatives i processos socials que fomentin el compromís social i solidari entre les ciutadanes de la comarca i afavoreixin el seu esperit crític. Un espai obert, cooperatiu i inclusiu orientat pels valors de la democràcia i horitzontalitat, la transparència, el dret a la cultura i l'accessibilitat i que prioritzi la col·lectivitat i la cooperació davant l'individualisme i la competitivitat".

Finalment s'animava "a totes les persones i col·lectius a participar d'aquest nou espai gestionat de forma comunitària on donarem vida a nous projectes i on teixirem xarxes de suport mutu i solidaritat, canviant la manera de relacionar-nos i posant la vida al centre".

Segons expliquen els col·lectius, des de l'inici de l'ocupació dels edificis i fins a dia d'avui, la policia ha fet visites periòdiques i protocol·làries a l'espai i asseguren que el risc d'un desallotjament sense ordre judicial "és gairebé inexistent". També saben que la propietat ja ha iniciat els tràmits per interposar la denúncia i ben aviat es tindran notícies de l'inici del procés judicial.

Des de la seva ocupació ja s'han dut a terme diverses activitats com tardes musicals amb artistes de la comarca, cinefòrums i dinars amb la voluntat de donar a conèixer el projecte naixent i ampliar la participació.

L'Ateneu Popular del Moianès s'organitza mitjançant una Assemblea Oberta setmanal que se celebra cada diumenge a les 12 del migdia i que funciona com a òrgan coordinador de les activitats i com a espai col·lectiu de presa de decisions pel que fa al seu funcionament i construcció.
Arxivat a