Recaptar 4.000 euros en un mes: el desig d'aniversari del CR TEA CC per apropar l'autisme a la societat

El centre vol celebrar els seus 10 anys de vida editant un àlbum il·lustrat de contes que ajudin "a comprendre millor" aquesta disfunció neurològica que afecta un 1,81% dels infants i joves del nostre país

El CR TEA CC vol editar un àlbum il·lustrat de contes per celebrar els seus 10 anys de vida
El CR TEA CC vol editar un àlbum il·lustrat de contes per celebrar els seus 10 anys de vida | CR TEA CC
14 de novembre del 2022
Actualitzat a les 14:16h
Van començar sent quatre famílies i ara gairebé en són setanta. El Centre de Recursos en Trastorn de l'Espectre Autista de la Catalunya Central (el CR TEA CC) és un dels més longeus i potents que té el nostre país a nivell d'atenció i acompanyament tant a infants i joves que pateixen aquesta disfunció neurològica, com a les seves famílies i entorn més proper. Va néixer el mes de març del 2013 de la mà d'un grup molt reduït de mares i pares amb ganes de trobar espais on fer teràpia grupal adaptats a les necessitats dels seus fills i filles. Una de les preocupacions més manifestades durant les trobades era la de l'elevat preu dels tractaments per a infants amb TEA; un cost que cobreixen els ajuts a la discapacitat i la dependència, però que "com que tarden tant en arribar, no eviten la despesa familiar", explica Rosa Serrano, presidenta i una de les fundadores del CR TEA CC. 

Així doncs, i fent-se seva la mítica Si la muntanya no va a Mahoma, Mahoma va a la muntanya, aquelles mares i pares van aconseguir, gràcies a l'Ajuntament de Manresa, un local al carrer Pau Casals en què van començar a posar en marxa teràpies diverses encarades a menors d'edat amb TEA. "Vam començar obrint unes hores els dissabtes i actualment funcionem, de dilluns a divendres, de deu del matí a una del migdia i de tres a set de la tarda, i dissabte al matí", celebra la presidenta, que afegeix que això es tradueix "en una mitjana de cinquanta-cinc hores de teràpia setmanals". I és que a diferència dels tractaments en centres privats (que costen entre 39 i 50 euros l'hora), al centre manresà, el preu per sessió individual és de 15 euros.

"Si podem oferir això és perquè els nostres terapeutes són professionals lliures i cobren un sou molt modest, i perquè tenim subvencions", apunta Serrano que, juntament amb l'equip que dona vida al centre manresà, ha ajudat a replicar el model del CR TEA CC a les comarques del Moianès (TEA Moianès), del Vallès Occidental (TEA Vallès Occidental) i al Berguedà (Associació Autisme Berguedà). "Actualment estem treballant per posar en marxa el TEA Solsonès", celebra. 

Una campanya de micromecenatge per publicar un àlbum il·lustrat de sensibilització
Ja és habitual que les famílies vinculades al Centre de Recursos en Trastorn de l'Espectre Autista de la Catalunya Central organitzin activitats de divulgació i sensibilització al voltant del TEA. Actuacions de teatre musical, concerts o tornejos de futbol són algunes de les propostes lúdiques que han anat duent a terme al llarg dels seus 10 anys de vida; unes propostes que s'han complementat amb la publicació del recull Puzzle de contes i del llibre fotogràfic A través de l'ànima

Ara, i precisament perquè el proper 2023 arribaran a les dues xifres, des del CR TEA CC volen editar un àlbum il·lustrat de contes que esdevingui "un recurs pedagògic per a les escoles que volen explicar la diversitat", però també una eina "per ajudar les famílies a entendre millor el TEA". Tot plegat, "per conscienciar sobre la condició autista per tal de donar-li visibilitat". 

Sota el títol 10 anys, 10 contes, les famílies del centre han engegat una campanya de micromecenatge per fer realitat aquesta publicació, que conté deu relats de deu reputats escriptors de casa nostra (com Isaac Bosch, Antoni Dalmases, Anna Cabeza, Imma Cortina o Anna Fité), acompanyats de les il·lustracions de deu artistes de la talla de Mercè Arànega, David Castro, Joma o Arnal Ballester. Pel que fa a la portada de l'àlbum, "ha estat fruit de la col·laboració amb la Fundació Ampans, concretament dels artistes de l'Art de Viure", concreta Serrano.

Per materialitzar aquest desig d'aniversari necessiten aconseguir 4.000 euros, que es destinaran a imprimir 1.000 exemplars de l'àlbum. "En cas que superéssim aquesta xifra, dedicaríem l'excedent a pagar les despeses de maquetació", expliquen les famílies, tot afegint que "el que guanyem amb la venda posterior del llibre servirà per pagar els psicòlegs que donen suport gratuït al centre".

10 anys, 10 contes, si tot va bé, es presentarà a la sala petita del Kursaal el diumenge 2 d'abril de l'any vinent en un acte que comptarà amb la presència dels autors i il·lustradors dels contes.