«L'ombra de la Dora», d'Andrea Linares, es publica aquest 24 de febrer

L'obra sobre Dora Maar, que va viure a l'ombra Picasso, va ser guardonada amb el Premi Eva Toldrà, patrocinat per la família Toldrà-Fernández i organitzat per l'Escola d'Art i Superior de Disseny d'Olot

per NacióGarrotxa, Olot | 22 de febrer de 2021 a les 11:28 |
Una de les il·lutracions d'Andrea Linares sobre Dora Maar. | @Comanegra.
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de febrer de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
«La Dora va néixer un dia assolellat del 1907 a Tours, França. Era la filla única d’una parella d’artistes, formada per una violinista i un arquitecte.» Així comença L'ombra de la Dora (Ed. Comanegra, 2021), d'Andrea Linares, millor llibre il·lustrat en format paper 2019, que atorga cada any el Premi Eva Toldrà, patrocinat per la família Toldrà-Fernández i organitzat per l'Escola d'Art i Superior de Disseny d'Olot.

L'ombra de la Dora parla de Dora Maar, la fotògrafa surrealista que enmig de la seva vida creativa es va enamorar de Pablo Picasso i, a causa de la seva relació amb l'artista, va pràcticament abandonar la seva carrera, totalment bolcada en la d'ell. La relació de Maar i Picasso va ser tortuosa, el pintor la va retratar sovint com "la dona que plora", amb què gairebé la va convertir en un monstre caricaturitzat, una musa boja.


El guardó dels premis Eva Toldrà el patrocina la família Toldrà-Fernández i l'organitza l'Escola d'Art i Superior de Disseny d'Olot per a distingir els projectes finals dels alumnes que estiguin cursant el CFAS en il·lustració de les Escoles del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i Escoles municipals amb ensenyaments reglats.

L'any 2019 va ser atorgat pel jurat a Andrea Linares, de l'Escola d’Art i Superior de Disseny Serra i Abella, de l'Hospitalet de Llobregat, per haver creat un relat visual molt coherent, amb un estil molt singular i una temàtica contemporània relatada a partir de fets històrics. «Un llibre a punt d’anar a impremta, amb una excel·lent resolució tècnica i amb unes qualitats d’il·lustració altíssimes—, que ara veu la llum gràcies a Comanegra.

 

Participació