Comitè d’Empresa de l’Agència Catalana de l’Aigua | Actualitzat el 13/09/2011 a les 10:44h

ACA: la privatització no és solució

El Comitè d'Empresa de l'Agència Catalana de l'Aigua aposta per repercutir el cost real de l'aigua

El Comitè d'Empresa de l'Agència Catalana de l'Aigua es mostra molt preocupat, en un comunicat fet públic avui, pel fet que el famós deute que arrossega l'entitat ha estat fruit d'una opció de gestió (comú a altres empreses públiques) -que han seguit tots els gestors des de la creació de l'ACA (de fet l'ACA ja va ser creada amb dèficit)-, ja que políticament no s'ha volgut repercutir mai el cost real del cicle de l'aigua en les tarifes.

ACA, un deute que ve de lluny

El dramàtic endeutament de l’Agència Catalana de l’Aigua no ha de sorprendre ningú. En un context de fort creixement econòmic, les empreses públiques van tirar de crèdit per desenvolupar el país. L’ACA, gestor de l’aigua a Catalunya, també. De fet ja va néixer amb deute. Gràcies a crèdits, fons europeus i l’entesa dels diferents sectors (econòmics, polítics i socials), es van poder tirar endavant Plans com el de Sanejament, amb l’execució de les infraestructures necessàries per depurar les aigües brutes i fer que els nostres rius deixessin de ser clavegueres a cel obert.
       
Avui la situació econòmica ha variat dràsticament, l’ACA no té prou ingressos i no pot demanar més crèdit. Cal ser crítics i plantejar de manera clara com es repercuteix el cost real que suposa donar abastament d’aigua, sanejar les nostres conques i gestionar el medi hídric.

El deute acumulat no pot ser l’excusa per acabar privatitzant allò què és rendible i socialitzant el què no ho és. Les tensions de tresoreria no poden desmuntar un model públic de gestió integrada de l’aigua que ha estat un referent en l’àmbit mediterrani, ha millorat el medi ambient i ha garantit l’abastament dels nostres pobles i ciutats.

Comite d’Empresa de l’ACA

COMENTARIS

+6
-2
Exemple...
Alaguait, 14/09/2011 a les 08:04
Casos com el de la presó del Catllar, en què es responsabilitza a l’ACA de la impossibilitat de la seva obertura, és un exemple de l’absurd que han dut a l’Agència a la seva actual situació. En comptes d’imputar el cost de la construcció de l’EDAR a tota la infraestructura penitenciària i, per tant, al pressupost públic de l’Administració de la Generalitat, és l’Agència la que es veu en el deure de construir-la, havent de recórrer a formules de finançament privat que no fan altra cosa que augmentar el seu dèficit.
Cal plantejar-se doncs, per què un bé públic i fonamental com és l’aigua, i la garantia de la seva qualitat tant per l’abastament com per al seu posterior retorn a medi (sanejament) té que finançar-se amb fons privats, mentre que tota la resta d’infraestructures s’imputen als pressupostos públics i, per tant, són finançats per tothom a través dels impostos de la ciutadania?

És evident que no cal abandonar, ans al contrari cal refermar i afermar, la gestió pública d’un bé tant essencial i escàs com l’aigua, però és evident que cal repensar i reformular la seua forma de finançament

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 911
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: