El govern de Berga rebutja la bonificació del 95% de l'IBI que Liven i Berga Residencial havien sol·licitat

Maria Miró, regidor d'Hisenda, justifica la decisió per la falta de "requisits objectius" que determinin en quins casos i quantitats s'ha de concedir l'exempció de l'impost

Joan Obiols
02 de juny del 2022
Actualitzat el 03 de juny a les 17:31h
L'Ajuntament de Berga.
L'Ajuntament de Berga. | Joan Obiols
El ple ordinari de l'Ajuntament de Berga celebrat aquest dijous a la tarda ha aprovat la proposta presentada per l'equip de Govern que desestima bonificar el 95% de l'Impost sobre Béns Immobles (IBI)a Liven i Berga Residencial. El regidor d'Hisenda, Marià Miró, ha justificat el rebuig a les peticions de les empreses en considerar que falten "uns requisits objectius" que determinin en quins casos i quantitats s'ha d'atorgar l'exempció de l'impost. També ha considerat les pèrdues econòmiques que suposaria pel consistori. L'oposició, formada per Junts i el PSC, ha rebutjat la proposta presentada per l'equip de Govern. 

En cas d'aprovar-se la bonificació del 95%, aquesta s'hauria d'aplicar durant els pròxims 4 anys. De manera que Liven i Berga Residencial els suposaria un estalvi anual de 69.160 i 23.400 euros, respectivament. Miró ha assenyalat que deixar d'ingressar aquests diners seria un trasbals econòmic pels comptes del consistori, ja que aquestes quantitats estan pressupostades en els números del 2022. El Govern aposta per desenvolupar uns criteris que no incorrin a "l'arbitrarietat" a l'hora d'aplicar l'exempció, i que el ventall econòmic que es descompti variï més enllà del 95% establert. En aquest sentit, Miró ha instat els grups municipals a reunir-se -pròximament- en la comissió d'ordenances fiscals per establir uns nous criteris.

Per la seva banda, Junts per Berga, ha retret a l'equip de govern que justifiqui el rebuig a la bonificació per una modificació de les ordenances fiscals que no s'ha fet en els últims 7 anys, des que la CUP ha governat. El grup defensa que la decisió va en contra de la línia de facilitar l'activitat econòmica de les empreses: "​Si es rebutgen bonificacions de l'IBI a aquestes empreses que han aportat serveis i llocs de treball a la ciutat, és possible que quan hagin de decidir on fan les futures inversions, escullin un altre municipi que sigui més competitiu", ha lamentat el portaveu del grup, Ferran Aymerich

En la mateixa línia s'ha explicat el regidor del PSC, Abel Garcia, que ha defensat que en el cas de Liven i Berga Residencial es tractava d'empreses que "creen llocs de treball i que desenvolupen una tasca social i corporativa al territori a través de la col·laboració en diferents programes i esdeveniments". Garcia també ha coincidit que la decisió no va en la línia de la "reactivació econòmica" i ha remarcat que "és primordial la tracció i retenció del capital a la ciutat".
 
Arxivat a