El Govern comença la consolidació de l'antiga fàbrica Asland per aturar-ne la degradació

Els treballs a l'actual Museu del Ciment compten amb un pressupost és de 497.447,96 d'euros i s'enllestiran en un termini de 10 mesos

27 de novembre del 2020
Actualitzat a les 20:09h
Museu del Ciment Asland.
Museu del Ciment Asland. | Govern
El Govern ha iniciat aquest divendres les obres de consolidació de l'antiga fàbrica Asland, situada al paratge conegut com a Clot del Moro de Castellar de n'Hug. L'actuació se centrarà a aturar el procés de degradació de les estructures que encara es conserven d'una forma íntegra, en especial a la zona alta del complex, i fer un desenrunat general generalitzat arran dels col·lapses que s'han produït i que actualment afecten diverses zones.

L'actuació és finançada per l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural de la Generalitat, que ha encarregat a l'Incasòl la seva execució. El projecte ha estat redactat per l'Arquitecte Miquel Àngel Sala Mateus i l'obra, amb un pressupost és de 497.447,96 d'euros (IVA inclòs), serà realitzada en un termini de 10 mesos per l’UTE Valvia-Dipco.

El projecte de consolidació és la continuació de l'actuació d'urgència orientada a minimitzar les causes que han provocat el col·lapse parcial del mur de la zona alta de la fàbrica Asland durant el 2008, a la resta de mur que encara es manté. Els principals objectius d'ara són, per una banda aturar la degradació de les estructures en peus i, per l'altra, actuar en aquelles zones en les quals, si es produís un col·lapse parcial d'alguna de les seves estructures, afectaria zones adjacents que encara es conserven. 

Es proposa el buidatge del mur que actualment fa de contenció de terres de la zona alta de la fàbrica i la seva consolidació i estabilització, així com l'estabilització, apuntalament o consolidació de les estructures de sostres i paraments verticals que encara es conserven.  Aquest és el cas de la part alta del complex on es rebien i on es descarregava la matèria primera (roca calcària i magres) que arribava amb vagonetes provinents de les pedreres situades més amunt de la fàbrica.

El conjunt de l'edifici té unes dimensions aproximades de 125x60 metres i es caracteritza per la seva disposició esglaonada adaptant-se al pendent natural del terreny. Actualment la fàbrica està parcialment rehabilitada i acull el Museu del Ciment de Castellar de n'Hug, seu del MNACTEC. La fàbrica Asland és un Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). 

L'edifici de la fàbrica de ciment Asland va ser construït entre 1901 i 1904 després que Eusebi Güell i altres socis fundessin a Barcelona la Compañía General de Asfalts y Portland, S.A. Asland, una societat dedicada a la fabricació del ciment pòrtland. La fàbrica va funcionar fins a l'any 1975 quan es va traslladar la producció del ciment a una nova fàbrica construïda al turó de Montcada.