1 de 10
JUDICIAL

Comencen les declaracions davant del jutge del cas IQOXE: «Han passat tres anys i encara no s'ha fet justícia»

Veïns i ECP s'han concentrat al llarg del matí davant de la seu provincial

L'exdirector d'IQOXE, José Luis Morlanes, acompanyant dels seus advocats, després de declarar davant del jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona. | Arnau Martínez / Mar Rovira / Neus Bertola
per Josep Maria Llauradó Serra, Tarragona | 20 de març de 2023 a les 10:28 |
Els jutjats de Tarragona han començat a prendre declaració aquest dilluns als directius d'IQOXE, arran de l'explosió produïda al 2020 al terme municipal de la Canonja i que va deixar tres víctimes mortals i diversos ferits. A partir de les 10 del matí declarava l'exdirector general d'IQOXE, José Luis Morlanes, ara substituït per José Manuel Segura. Morlanes ha preferit arribar als jutjats a les 9 del matí per evitar trobar-se amb la concentració que tant En Comú Podem com la Federació d'Associacions de Veïns (FAVT) havien preparat a les seves portes.

"Han passat tres anys i encara no s'ha fet justícia", es queixava aquest matí, Alfonso López. El president de la FAVT ha destacat la feina que ha fet la Generalitat amb la instal·lació dels nous sensors, més sirenes i el pla de missatgeria que tot just s'acaba de posar en marxa i que al novembre va tenir la seva primera prova. En la mateixa línia s'expressava Jordi Collado, cap de llista d'En Comú Podem a Tarragona per a les eleccions municipals: "Tenim un entorn poblacional important i no pot ser que hi hagi una indústria que no passi els controls que han de passar", ha comentat Collado, que ha reclamat més inversions per part de les empreses i que el procés judicial sigui "clar i transparent", amb fins i tot "sancions" i "responsabilitats".


El jutjat d'instrucció 1 de Tarragona prendrà declaració aquesta propera setmana a tres investigats pels cas IQOXE. A banda de José Luis Morlanes, també declaren dimarts el responsable de seguretat i dimecres el director de planta, en tots els casos a partir de les 10 del matí.

L'exdirector d'IQOXE declara que no van prevaler els beneficis per damunt de la seguretat i el manteniment de la planta

L'exdirector d'IQOXE, José Luis Morlanes, ha declarat que no van prevaler els beneficis per damunt de la seguretat i el manteniment de la planta de la Canonja d'ençà que la companyia està al capdavant de les instal·lacions, segons ha explicat el seu advocat. Morlanes ha contestat a les preguntes de la magistrada del jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona, les del fiscal i les dels seus lletrats.

Es tracta de la instrucció de la peça principal de la causa contra l'empresa per l'explosió de l'any 2020, on van morir tres persones. L'exresponsable també ha assegurat que el component -mpeg 500- que va esclatar no estava contemplat com a material perillós, i que, per tant, no es podia fer prevenció.


Alhora, s'ha referit que es complia tota la normativa laboral i que la companyia ha fet un esforç per indemnitzar els damnificats. Preguntat sobre les causes de l'accident, Morales ha apuntat que la hipòtesi més plausible és la que plantegen des de l'Institut Químic de Sarrià (IQS), que apunten que a "350 graus el mpeg 500 explota d'una forma devastadora", segons ha indicat el lletrat defensor, Emilio Zegrí.

 

Participació