1 de 10
RETORN A L'ESCOLA

Un inici de curs «amb falta d'organització i planificació» i «canvis sense consens»

El sindicat USTEC demana a Educació atendre les demandes del personal docent, laboral i interí

Laura Ferré i Enric Ermengol (USTEC), aquest dimecres en roda de premsa. | Josep M. Llauradó
per Josep Maria Llauradó Serra, Tarragona | 7 de setembre de 2022 a les 13:16 |

El curs escolar ha començat sense vagues, però amb el mateix desacord entre plantilla i Departament d'Educació de la Generalitat. Aquest dimecres, el sindicat USTEC-STEs ha comparegut a Tarragona per lamentar la "falta d'organització i planificació" i el fet que no existeixi "consens" sobre com gestionar el sistema educatiu. Entre d'altres, es queixen de falta de personal especialment a les activitats extaescolars, però també per la manca de places als cicles de formació professional.

Segons el sindicat, falten monitors en molts centres i molts no tenen la titulació necessària. Això fa que hi hagi ràtios molt per sobre de les legals, que les direccions demanin a les famílies que es quedin els alumnes a casa o que instin el professorat a fer custòdia de tarda quan haurien d'estar preparant el curs. Per tot això, el sindicat ha demanat al Departament d'Educació que per al curs que ve es negociï des de zero el nou calendari escolar. USTEC es planteja denunciar alguns d'aquests casos.Laura Ferré, portaveu del sindicat a Tarragona, ha explicat que el proper 12 de setembre començaran les negociacions després que el dia 1 se signés un acord per desconvocar les vagues, la primera de les quals s'havia de produir justament avui. La cessió per part del Departament de Cambray, la reducció d'una hora lectiva i la contractació per tant de 3.500 docents, no és suficient però per arribar a la situació prèvia a les retallades de l'any 2010. Per aconseguir-ho, reclamen de nou que es compleixi la llei d'educació, que diu que el pressupost dedicat a aquesta àrea ha de ser del 3%. "Actualment no arribem ni al 3%", ha detallat Ferré, "i ho havíem d'haver assolit fa 5 anys".

La incorporació tardana del personal s'ha sumat aquest curs a la falta d'empreses que puguin cobrir totes les activitats extraescolars promeses. "S'està contractant persones sense tenir formació", ha assegurat. Alhora, ha lamentat les condicions climàtiques, que sovint superen les que hi ha fixades al conveni. Per tot plegat s'estan plantejant denunciar la situació a Inspecció de Treball.


Es duplica la demanda dels cicles de formació professional


Segons ha comentat Enric Ermengol, delegat de la USTEC als Serveis Territorials d'Educació, aquest curs s'han inscrit als cicles formatius de grau superior més de 20.000 persones, la majoria de les quals no podran accedir a l'especialitat desitjada. En aquest context, els més perjudicats seran els alumnes de grau mitjà, que no podran passar al seu grau superior corresponent ja que la prioritat és per als estudiants de Batxillerat i els que hagin aprovat l'examen d'accés al grau superior. Entre els més afectats hi haurà els alumnes dels cicles d'informàtica.

 

Participació