LABORAL

Uns 200 treballadors de BASF reclamen una pujada salarial per compensar l'increment de l'IPC

Els empleats tallen l'N-340 i anuncien noves mobilitzacions

per Redacció, Tarragona | 7 de juny de 2022 a les 10:20 |
La capçalera de la manifestació a BASF. | STR
Uns 200 treballadors de BASF s'han mobilitzat aquest dimarts al matí per reclamar un increment salarial que compensi la pujada de l'IPC del 2021 per tal de no perdre poder adquisitiu. Els empleats han tallat la carretera N-340 a primera hora, han fet una marxa lenta d'un quilòmetre per davant les instal·lacions de la química i finalment s'han concentrat a la porta principal fins les nou del matí.

L'acció ha estat organitzada pels tres sindicats amb representació al comitè d'empresa -UGT, CCOO i STR-, que han denunciat que des de la companyia "no hi ha voluntat negociadora". Els professionals demanen que l'increment de l'IPC del 2021 es recuperi en tres trams entre enguany i el 2024. 

Camions fan cua per entrar a les instal·lacions de BASF a la Canonja després de la concentració dels sindicats per reclamar millores salarials. Foto: Eloi Tost/ACNEls treballadors reclamen que entre enguany i el 2023, quan expira el seu conveni, l'empresa els pugi el sou l'equivalent a l'IPC del 2021. En concret, sol·liciten un 2% el 2021, un 2,5 % el 2022 i un 2% el 2023. De cara al 2024, amb la finalització del conveni, ja hi ha previst un increment de les taules salarials dels treballadors, però fins aleshores els sindicats han denunciat que perden diners.

Segons el secretari general d'UGT-FICA a Tarragona, Moisès Fortuny, han calculat que de mitjana serien "uns 8.000 euros per cada treballador". Fernando Vizcaíno, representant sindical d'STR, ha detallat que "el conveni no contempla la retroactivitat" en la pujada de l'IPC, per la qual cosa estan perdent "poder adquisitiu". Tal com han detallat els empleats, BASF els ha ofert un pagament únic d'uns 1.200 euros, que aniria per franges de salari i que han qualificat "d'insuficient".


Damián Carrión, delegat sindical de CCOO a BASF, fins i tot ha indicat que si l'IPC continua pujant el 2022 i 2024 "s'acceptaria la pèrdua" adquisitiva, sempre i quan es compensi la del 2021. Amb tot, ha lamentat que "l'empresa està tancada en banda" a l'hora de negociar. Fortuny ho ha atribuït en bona mesura a la "situació d'incertesa" que hi ha a la seu de la companyia a Alemanya arran de la incertesa per la guerra a Ucraïna i de la dependència que tenen del gas rus. "No volen donar res consolidat a nivell de salari, no volen cedir més", ha comentat.

Amb tot, els sindicats han anunciat noves mobilitzacions si no es reprenen les converses i no han descartat una vaga. A les instal·lacions de la Canonja (Tarragonès) BASF té 767 treballadors, dels 2.500 que la firma alemanya té a tot l'Estat.

 

Participació