LABORAL

Sindicats avisen que s'externalitzarà un servei de l'empresa d'autobusos de Tarragona

El president de l'EMT assegura que no serà de manera permanent

per Josep Maria Llauradó, Tarragona | 25 de febrer de 2022 a les 15:16 |
Els representants dels treballadors, ahir al vespre, esperant la finalització del consell d'administració | Josep M. Llauradó
Nou conflicte obert a l'Empresa Municipal de Transport (EMT) de Tarragona. Els representants sindicals es van assabentar aquesta setmana que ahir al vespre el seu consell d'administració havia de votar l'externalització d'un dels serveis que actualment cobreixen els treballadors amb dificultats mèdiques però que no estan de baixa. Es tracta de tasques en l'atenció a l'usuari i d'informació a l'estació d'autobusos, també vigilància, i d'altra banda al recinte de cotxeres vigilància nocturna, tramitació d'ITV dels vehicles, omplir dipòsits, entre d'altres. Són tasques rotatives a les que poden accedir des de fa 10 anys aquells que compten amb l'aval del tribunal mèdic.

Recentment, però, l'empresa presidida per Jordi Fortuny (ERC) va començar a externalitzar aquest servei, un fet que va ser portat a Inspecció de Treball i que l'autoritat laboral va instar a revertir a partir del dia 1 de març, segons apunta Antonio Chacón, portaveu del comitè d'empresa. Amb aquesta decisió, es demanava al consistori respectar el pacte prèviament establert amb la plantilla.


En una jugada que Chacón qualifica d'"amb nocturnitat i alevosia", el consell d'administració va portar a l'aprovació aquesta externalització. A la porta els esperaven sis persones del comitè, que van demanar als diferents grups amb representació que hi votessin en contra. Finalment, només "es va debatre", segons fonts municipals.

"Hi ha personal en llista d'espera", explicava ahir Chacón, que lamentava la justificació de l'empresa que "l'EMT no pot ampliar la plantilla" i enviar conductors a fer altres tasques. Per ara hi ha dues places pendents de la decisió final de la corporació local, que podrien acabar a mans dels treballadors o d'una empresa privada mitjançant licitació.


El fet que la gerència de l'empresa no avisés el comitè d'aquest punt a l'ordre del dia ha generat indignació i per això es plantegen la convocatòria d'una vaga. En tot cas, prèviament, divendres vinent reuniran la plantilla en assemblea per tal de decidir els propers passos a seguir.

Un contracte "conjuntural" per l'increment de baixes per la Covid


El president de l'EMT, Jordi Fortuny, ha sortit al pas de la polèmica assegurant que tot plegat parteix de l'empresa d'Aparcaments Municipals (AMT). El contracte de personal auxiliar de cabina i vigilància "caduca al juny" i per això "es treballa per la nova licitació per no deixar el servei al descobert".

Amb la unificació de les dues empreses municipals, el contracte "afecta a totes dues parts". Això sí, es tracta d'un contracte "conjuntural" en el cas de l'EMT d'1 any prorrogable per tal de poder cobrir les baixes provocades per contagis de la Covid-19. Segons Fortuny, aquest mes de febrer s'ha notat més que en els anteriors i finalment han volgut optar per una fórmula que "no serà permanent". "La intenció és que sempre sigui amb personal propi", explica a NacióDigital.

Mentrestant no s'acabi de licitar, Fortuny destaca que està "treballant per ampliar plantilles sense ampliar el cost". Ara per ara, han de cobrir les baixes d'alguns conductors amb hores extres i això suposa un cost afegit per a l'empresa. "Tenen raó, jo faria el mateix, una altra cosa és que el que demanen pugui ser possible dins de totes les limitacions legals que tenim", conclou. I és que l'empresa pública té limitat contractar més gent que la que té en plantilla.

Dimarts vinent l'EMT ha convocat un consell d'administració que en sessió informativa ha convidat els representants del comitè per tal de traslladar-los els plans en un futur immediat. Un dels entrebancs que haurà de superar la direcció de l'empresa precisament és la interlocució amb els treballadors, truncada per la rotació de fins a 3 gerents al llarg del mandat.

 

Participació