AJUNTAMENT DE TARRAGONA

El govern de Tarragona vol congelar el preu de l'autobús però incrementar la taxa de la brossa

La mesura és probable que no sigui aprovada ja que no té el suport de l'oposició

per Josep Maria Llauradó, Tarragona | 22 d'octubre de 2021 a les 14:16 |
El ple de divendres vinent debatrà sobre les ordenances fiscals. | Josep M. Llauradó
Pujada d'impostos a Tarragona. És la mesura que es portarà al plenari el pròxim divendres, en una sessió extraordinària que per ara tot sembla indicar que anirà en contra del mateix govern. Els increments són a la taxa de la brossa i a l'impost sobre els béns immobles (IBI), mentre que la resta de taxes es congel·len, com ara els preus per l'ús dels equipaments esportius o el transport públic. La motivació, segons apunta el conseller Jordi Fortuny, és la reducció d'ingressos respecte al 2020 en diverses matèries i que es quantifiquen en entre 7 i 8 milions d'euros més de despeses. D'aquests, 2 se sufragaran amb la pujada i la resta amb reorganització interna dels pressupostos.

Fortuny atribueix la decisió d'una banda a què l'Estat no ha fet l'aportació que esperaven, però també a la reducció en més de mig milió d'euros en impostos de la química, que es quedarà el municipi de la Canonja. Tot plegat, a banda de les subvencions de l'Estat i la Generalitat que van arribar a principis d'any però que de cara al pròxim exercici no es preveuen. També hi ha altres motivacions, com ara increment de sous dels funcionaris, la inflació de preus d'un total d'un 6%, més tot el que comporta quant a gasolina per a l'EMT i altres.


"Som davant d'un nou cicle econòmic", assegura el responsable de l'àrea de Serveis Generals. Per això demana "actualitzar" la taxa de la brossa, un servei pel qual tindran un increment de 700.000 euros obligats per les indicacions europees pel sanejament. També considera que l'IBI és un impost "progressiu" i que qui en resultarà més afectat serà qui tingui un immoble d'un valor més alt al cadastre.

Un altre dels elements que segons Fortuny el porten a incrementar impostos és que han de pagar aviat 2 milions 300.000 euros d'amortitzacions de fa una dècada, de crèdits que es van demanar per poder pagar a proveïdors en plena crisi econòmica. Aquestes i altres pujades segons Fortuny s'han d'abordar també des de les ordenances fiscals. "Si no s'aproven, haurem de disminuir serveis, el romanent no el podrem utilitzar i deixarem de fer inversions a la llarga", avisa el regidor.

 

Participació