AGENDA

Organitzen més d'una vintena d'activitats en el mes de la salut mental a Tarragona

Diverses entitats s'han trobat per debatre i divulgar al seu voltant

per Redacció, Tarragona | 4 d'octubre de 2021 a les 13:46 |
Una imatge d'arxiu de l'Ajuntament de Tarragona | Viquipèdia
Amb motiu de la celebració del dia Mundial de la Salut Mental el proper 10 d'octubre, l'Ajuntament de Tarragona presenta per primer cop un programa que s'allargarà tot el mes d'octubre amb més de 25 activitats, organitzades conjuntament amb entitats i diferents conselleries i departaments de l'Ajuntament, amb el suport logístic de Mercats de Tarragona i el suport econòmic de l'empresa Dow. Entitats com l'Associació Ment i Salut La Muralla, Institut Pere Mata, ASPERCAMP, Col·legi oficial de Psicologia de Catalunya, Obertament i l'ONCE, s'han sumat a la programació, que compta amb activitats festives al carrer, jornades de reflexió, cursos de formació i moltes d'altres propostes. 

D'entre el més destacat, el dia 7 d'octubre a dos quarts de sis de la tarda a la plaça Corsini, està previst l'acte institucional, amb la lectura del manifest de la Federació de Salut Mental de Catalunya i un espectacle a la fresca a càrrec de la companyia Anna Confetti. El dia 14 se celebrarà la primera Jornada de reflexió de la Salut Mental, a l'Antiga Audiència, on s'abordarà l'impacte psicològic de la pandèmia a l'atenció mèdica primària, la interseccionalitat de la salut mental en el fet migratori i la necessitat del treball conjunt per la prevenció entre els professionals, les entitats prestadores de serveis, el tercer sector i les persones usuàries d'aquets serveis i el dia 19 tindrà lloc la jornada: "I per què no parlar del suïcidi? Parlar per prevenir i ajudar", a la seu del Col·legi Oficial de Psicòlogia de Catalunya, la URV i Fundació Mèmora. 


Durant tot el mes, els Centres Cívics de Tarragona ofereixen un conjunt de tallers per millorar l'autoestima, la gestió de la por, de les emocions i ofereixen tècniques de mindfulness per a viure amb més plenitud el present, tots ells en col·laboració amb el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya.  

Així mateix, també es presenta l'exposició Parelles Artístiques al Pati Jaume I des d'aquest dilluns fins al 17 d'octubre, una mostra que organitza l'Associació Ment i Salut La Muralla. En aquesta mostra es podran veure nou obres fetes conjuntament entre un artista del Camp de Tarragona i un artista en primera persona vinculat a l'Associació La Muralla, en concret 18 persones han participat en aquest projecte. L'experiència de les parelles artístiques ens proporciona la bellesa de l'art, l'enriquiment com a persones i un exemple fantàstic del que es pot fer per a la integració en una societat normalitzada de les persones amb problemes de salut mental. 


Mandala


El Mandala que simbolitza el cartell és una eina de concentració que s'utilitza per relaxar i tranquil·litzar. L'artista Berta Artigal l'ha fet inspirant-se en motius diversos de Tarragona i també en la salut mental. S'inspira globalment en el rosetó de la Catedral, i connecta amb l'espiritualitat entesa de forma genèrica. Dins el mandala s'hi pot veure un ull que simbolitza la ment, la porta de la catedral, les ones de la bandera i del mar; el peix com a símbol de la vila marinera i de la mediterrània i el balcó, entre d'altres.

 

Participació