1 de 10
coronavirus

El Govern inclou també Altafulla entre els municipis amb toc de queda

El confinament nocturn està pendent de rebre l'aval del TSJC

Control policial nocturn | Adrià Costa
per Bernat Surroca, Barcelona, Catalunya | 15 de juliol de 2021 a les 14:04 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de juliol de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El toc de queda no durarà només una setmana. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha dit que espera que el TSJC tingui en compte els criteris de salut per avalar el toc de queda, i no pas la sentència del Tribunal Constitucional. "Estem a l'espera del posicionament", ha dit. El confinament nocturn tindrà una durada de set dies i s'haurà d'anar revisant -i rebent l'aval judicial- cada setmana. "El més probable és que no duri només una setmana", ha admès la portaveu. Per tant, cada set dies s'haurà de revisar, però queda clar que amb només una setmana no n'hi haurà prou per revertir la situació "pèssima" que viu Catalunya.

En tot cas, la decisió és ara en mans del TSJC. Plaja ha confirmat que ja s'ha demanat a la justícia l'aplicació de la mesura, que afecta finalment 161 municipis, tres més que ahir: Altafulla, Caldes d'Estrac i Santa Cristina d'Aro. La xifra final de municipis afectats pel toc de queda serà la que es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) un cop rebi l'aval del TSJC. Per tant, no es descarta que augmenti aquesta llista. Els canvis es faran cada set dies, és a dir, la resolució afecta una sèrie de municipis fins que finalitza i quan es faci una nova resolució s'inclouran els nous municipis afectats pel toc de queda i s'eliminaran aquells que hagin millorat. 


El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha detallat els criteris per adoptar el toc de queda. Bàsicament, s'aplica en els municipis de més de 5.000 persones i amb un nivell d'incidència de 400 casos per cada 100.000 habitants en els darrers set dies. Això és una incidència acumulada molt alta, que triplica el nivell de "alt risc", que se situa en els 125 casos per cada 100.000 habitants en els últims set dies. Argimon ha admès que si s'hagués fixat com a llindar els 125 casos, caldria confinar tot Catalunya i el TSJC no ho hauria acceptat. "Prenen una mesura quirúrgica", ha insistit el conseller. 

En tot cas, Argimon ha reconegut que "costarà molt" rebaixar els nivells d'infecció de Covid-19. Hi ha hagut, però, una frenada en l'augment de contagis? "El patró sembla que s'està frenant, en el sentit que dilluns tenim més casos que els dimarts, i el dimarts algun cas més que el dimecres. Són percentatges molt petits", ha remarcat. Un altre element que permetria pensar en una "certa frenada", el conseller ha dit que el percentatge de creixement és menor que la setmana passada. "Són indicis que no anem malament", ha admès. La situació, però, encara és "molt dolenta".


Un altre dels elements que s'han plantejat aquestes últimes hores, concretament per part del físic Àlex Arenas, és la possibilitat que els joves hagin adquirit immunitat de grup. Argimon ha evitat confirmar aquest estudi, malgrat dir que en moltes coses està d'acord amb Arenas. Ha deixat dues dades: el 14% dels joves d'entre 20 i 29 anys s'han contagiat en els últims sis mesos i el 12% dels joves de la mateixa franja ja tenen la pauta completa de la vacunació. 

Noves mesures en vigor a l'espera del toc de queda


Aquest dijous han entrat en vigor les restriccions adoptades pel Govern dilluns i que van rebre ahir l'aval del TSJC. Des d'aquest matí les reunions estan limitades a 10 persones com a màxim, tota l'activitat ha de tancar a les 00.30h i s'ha de restringir l'accés a parcs i platges, així com aquells espais públics on hi poden haver aglomeracions. Tot plegat, a l'espera del que decideixi la justícia sobre el toc de queda sol·licitat ahir pel Govern. Serà un confiament nocturn entre la 1h i les 6h, que afectarà almenys 161 municipis, per mirar de frenar l'explosió de contagis de coronavirus que viu Catalunya des de ja fa dies.

 

Participació