SUCCESSOS

Hamza, el noi apunyalat a Tarragona, forma part del programa Sense sostre 360 i volia recuperar els diners que li havien robat

Es troba en estat greu a l'UCI de l'Hospital Joan XXIII

per Josep Maria Llauradó, Tarragona | 9 de juny de 2021 a les 10:30 |
El carrer de Sant Domènec, ahir, on es va produir l'agressió al noi. | Josep M. Llauradó
El rastre del toll de sang del carrer de Sant Domènec ja no hi és. L'agressió a Hamza, un jove sense llar des de fa tres anys, es va produir ahir dimarts a les vuit del vespre a la Part Alta, després d'una discussió en què el noi, de 21 anys, va intentar reclamar els diners que li havien robat feia escassament dues setmanes. El presumpte lladre va fer ús d'una navalla per provar de tallar-li el coll i posteriorment fugir. Els Mossos d'Esquadra, que el tenen identificat, encara el busquen.

Segons ha pogut confirmar NacióTarragona, el jove agredit forma part del programa Tarragona Sostre 360, que es va iniciar a principis d'any. Ell va ser un dels trenta nois seleccionats per participar d'una iniciativa conjunta de la Generalitat, la Fundació EVEHO i La Caixa. Els prometien habitatge, feina i un futur prometedor, però Hamza ha passat els últims mesos com estava abans: dormint a la platja del Miracle, sobre un matalàs, compartint espai amb un altre jove -que també participa del programa- que pateix de sarna.
Ara mateix es troba en estat greu però evoluciona favorablement a la Unitat de Cures Intensives de l'Hospital Joan XXIII, després de passar cinc hores a quiròfan. La seva parella, que li guarda la documentació, ha fet guàrdia a les portes del centre hospitalari encara sense poder veure'l. Segons explica -prefereix romandre en l'anonimat-, tot es va iniciar quan el passat 27 de maig ell es trobava vivint en una habitació aconseguida a través del programa i va acollir qui fins llavors era el seu amic, qui justament havia acabat de renunciar voluntàriament a continuar participant del programa social d'EVEHO.


"Són joves de difícil vinculació", informa Jorge González, director de Tarragona Sostre 360, i recorda que en el cas de Hamza ha estat expulsat de diverses pensions, pisos i habitacions per "mal comportament" o incomplir les normes de no deixar-hi entrar la seva parella. Amb una situació complicada després de tants anys sense poder llogar per si sol un habitatge ni aconseguir una feina, la Fundació afirma que sí que se li ha fet seguiment. Ho nega la seva companya, que lamenta fins i tot que estaven "millor" quan l'assistència social els la feia l'àrea de Serveis Socials de l'Ajuntament.

Els Mossos "no li van acceptar la denúncia"


L'agressor li va fer una fotografia de la targeta on li havien ingressat 600 euros de la Renda Mínima Garantida. Gràcies a obtenir aquest número, que més tard va anar circulant en altres joves en un un context similar, els diners del compte van anar desapareixent especialment en el lloguer de patinets elèctrics de l'empresa Spin. Quan Hamza se'n va assabentar, ja era massa tard. Inicialment va anar sol a la comissaria dels Mossos d'Esquadra per denunciar, però aquests, segons informa la parella, no li van acceptar la denúncia perquè havia de demanar cita prèvia i a més l'advertien que el sol fet de denunciar li suposaria una agressió per part de qui finalment l'ha acabat ferint de totes maneres. Ahir abans dels fets va intentar recuperar els seus diners, amb una actitud "agressiva" -segons González- i després de parlar amb l'educador del programa es va calmar i van acordar presentar la denúncia avui mateix al matí o fins i tot es prometien arreglar-ho entre ells ja que "havia estat sempre el seu amic".

Pel que fa a l'agressor, que els Mossos ja tenien identificat d'abans, tot i haver renunciat a continuar participant del programa encara li mantenien des de Tarragona Sostre 360 el seguiment. Tots dos, un fora del programa i l'altre dins, compleixen però un perfil similar, complex d'abordar segons la Fundació i que no s'adiu als "molts casos d'èxit" que han tingut des del seu inici. "Hi ha joves que han aconseguit llogar per ells mateixos una habitació, o fins i tot n'hi ha que els han expulsat una vegada però després amb el treball dels educadors han pogut reencaminar-se", informa González. "S'ha de continuar amb això, el que ha passat demostra quina és la realitat del carrer i que cal continuar fent esforços amb els joves", conclou.

"Sembla que els empenyin a robar"

La seva parella es mostra dolguda no només amb el que ha succeït en relació a l'agressió, sinó amb la gestió de la Fundació. "Sembla que els empenyin a robar", afirma. Les queixes són sobretot per l'absència d'atenció individualitzada, una de les característiques del programa, per tal d'evitar conflictes d'aquest tipus. La Fundació EVEHO, tanmateix, ho nega, i destaca que en el moment actual estan en ple procés de recerca d'una alternativa habitacional per al jove. Hamza porta "quinze dies sense dutxar-se" i sense possibilitat de tallar-se el cabell o tindre una mínima higiene. "Només treballen amb els casos d'èxit, no amb nois com ell", destaca la parella.

 

Participació