SINDICAL

L'1 de maig, prèvia de dues vagues en empreses a Tarragona

H&M i BIC Graphic afronten acomiadaments imminents

per Josep Maria Llauradó, Tarragona | 29 d'abril de 2021 a les 07:47 |
Imatge d'arxiu una protesta sindical a BIC Graphic. | Jonathan Oca
Les plantilles de BIC Graphic a Tarragona i de les botigues d'H&M a Reus i Tarragona afrontaran la setmana que ve una convocatòria de vaga després de l'anunci de diversos acomiadaments. En el cas de la planta industrial, són 52 els treballadors que podrien resultar afectats per un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) a causa de la davallada de facturació per la crisi actual.

Ahir es va registrar la convoctòria de vaga per al pròxim 6 de maig, així com també es van fer públiques protestes els dies 30 d'abril, 7 i 14 de maig de 13 a 15 hores davant de les portes de la fàbrica, segons informa CCOO en un comunicat. La vaga del 6 de maig és de 24 hores -començarà el dia abans a les deu de la nit-, però abans també protestaran l'1 de maig a les onze del matí a la Rambla Nova contra l'ERO que consideren que no està justificat.


Manuel Molina, delegat sindical d'UGT a BIC Graphic, exposa que en les darreres setmanes la direcció de la companyia està "intentant dilatar les negociacions", ja que després de dues reunions no els aporten amb celeritat la documentació que requereixen. Per ara, consideren que no estan en fase de negociació de l'ERO: "Estem en la fase que no trobem la justificació", assegura Molina, que creu que es podria afrontar la crisi actual des de la figura d'un ERTO (temporal) o donar dies de descans als treballadors i tornar-los a cridar quan hi hagi feina, amb "eines de flexibilitat" laboral.

Descartat el tancament de la planta -al 2019 van fer-hi una inversió de 4 milions d'euros per a la millora de l'organització interna-, la plantilla sortirà al carrer per tal de defensar els llocs de treball. "Tenim la sensació que no serà una mesura que es quedi aquí, creiem que hi ha altres mesures que poden venir en un futur proper", lamenta Molina.
H&M: vaga dilluns i dissabtes del 3 al 24 de maig


Per la seva banda, la plantilla de les botigues de moda H&M també estan cridades a la vaga a partir de la setmana que ve. El 3 de maig serà la primera jornada, el 8 la segona i així tots els dilluns i dissabtes fins al 24 de maig. El sindicat CGT és el que convoca la protesta en aquest cas i detalla que serà tan sols en les botigues de Reus i Tarragona.

Va ser el 6 d'abril quan H&M va comunicar l'ERO i altres mesures com la mobilitat dels treballadors. Es preveu que afecti un total de 1.100 empleats, un 20% del total, arreu de l'Estat, i que es tanquin 30 botigues, entre elles la que hi ha ubicada al centre comercial de La Fira de Reus. Pel que fa a la del Parc Central, la companyia tèxtil hi té planificada una reducció de recursos, sobretot mitjançant reducció de jornades, la qual cosa suposarà "una major precarització de les condicions de treball", segons informen des de la CGT. La convocatòria d'aquesta vaga se suma a la ja iniciada del 22 al 30 d'abril al País Basc i Navarra per part del sindicat ELA. A partir del 3 de maig, es preveu que aquesta vaga sigui indefinida.

 

Participació