AJUNTAMENT DE TARRAGONA

ERC pressiona a En Comú Podem per incorporar Junts i la CUP al govern de Tarragona

El grup municipal de Carla Aguilar i Hermán Pinedo ha vetat l'ampliació de l'executiu local per ordres de l'organització nacional

per Josep Maria Llauradó , Tarragona, 12 d'abril de 2021 a les 21:34 |
Dídac Nadal (Junts), Jordi Fortuny (ERC), Carla Aguilar (ECP) i Eva Miguel (CUP), en una roda de premsa recent. | Josep M. Llauradó
Tensió entre els grups municipals d'Esquerra Republicana i d'En Comú Podem a l'Ajuntament de Tarragona. Les dues formacions que el juny de 2019 van signar el pacte de govern van acordar ampliar-lo amb la incorporació de Junts i la CUP -ara a l'oposició, però donant suport als pressupostos-, però l'executiva nacional dels Comuns ho ha vetat.

La militància tarragonina d'ERC, però, ha celebrat aquest dilluns al vespre una assemblea per decidir tirar endavant igualment amb la proposta ja feta a Junts. Malgrat no estar tancada -així ho indiquen fonts del grup de Dídac Nadal-, la regidora Cristina Guzmán s'encarregaria de l'àrea de Serveis Socials, Elvira Vidal de Contractació i Parcs i Jardins, i finalment Nadal assumiria l'àrea de Comerç, a més de mantenir la presidència de l'empresa de Mercats.


Ara mateix, però, aquesta ampliació de mans des de fa mesos reclamada pels republicans no compta amb el vist-i-plau dels Comuns. La militància d'ERC assegura valorar "molt positivament" la "lleialtat mútua" dins del govern, i adverteix que el repte del "canvi" a la ciutat anunciat en campanya és "gegantí". "Hem constatat que l'ambició d'aquesta transformació es veuria facilitada per l'ampliació de govern amb altres grups que participessin de la voluntat de canvi", assenyalen en referència a Junts i la CUP. Alhora, el partit liderat per Pau Ricomà recorda l'intent de moció de censura a finals de 2020 per part de Ciutadans, PP i PSC.

Un acord trencat


El setè punt de les valoracions fetes per la militància indica que "tan cert com que l’acord municipal exigia el vistiplau de les dues formacions per ampliar el govern, ho és que al llarg d’aquests dos anys, s’han produït reunions per ampliar-lo en les que han participat els respectius grups municipals i executives, tenint com a conseqüència la proposta a Junts per Tarragona d’incorporar-se al govern, arribant fins i tot a un acord primer de repartiment de responsabilitats. Aquest acord, a sol·licitud del grup d’En Comú-Podem havia d’executar-se després de les eleccions del 14F per tal de no interferir en la campanya".

Per sorpresa d'ERC, però, "un cop passades les eleccions del 14-F se’ns diu que des dels òrgans nacionals d’En Comú-Podem es veta aquest acord per raons que no tenen res a veure amb la dinàmica política de la ciutat, mentre que aquí sempre es prioritza el benefici per la ciutat, posant Tarragona en el centre de les decisions que es prenen".


Segons els republicans "tots els acords tenen validesa i és important respectar la paraula donada a tercers en reiterades ocasions. Així doncs, l'acord comú de treballar per ampliar govern és per ERC plenament vigent i necessari".

Sense notícies a la CUP

I mentre la incorporació de Junts a l'executiu representa un escull per a l'avenç de l'ampliació del govern, la que inicialment podria semblar ideològicament més senzilla d'incloure, la CUP, es manté sense notícies per part de l'executiu. Segons fonts d'aquest altre grup municipal, no els han presentat encara cap proposta sobre la taula.

 

Participació