VEÏNAL

Mala maror entre la Federació d'Associacions de Veïns de Tarragona i l'Associació de Veïns de Bonavista

La presidenta de l'entitat del barri més pròxim a IQOXE, Loli Gutiérrez, exposa que "la vaga dels treballadors no és cosa dels col·lectius veïnals"

Loli Gutiérrez, presidenta de l'associació de veïns de Bonavista, a l'esquera de la imatge. | ACN
per Josep Maria Llauradó Serra, Tarragona | 1 d'abril de 2021 a les 08:20 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 d'abril de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Loli Gutiérrez, presidenta de l'Associació de Veïns de Bonavista, ha respost a les paraules d'Alfonso López, president de la Federació d'Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT) aquest passat dimarts en el marc de la vaga a IQOXE. López va retreure públicament a l'entitat de Bonavista no haver convocat a la concentració veïnal de suport als treballadors, que reclamaven millors condicions laborals i més seguretat a la planta que va explotar el 14 de gener de 2020.

Aquests comentaris, assegurant que 41 de les 42 associacions veïnals de Tarragona no estan "en venda" -recordant alhora que IQOXE va subvencionar amb 150.000 euros l'associació de veïns de Bonavista després de l'accident-, han crispat encara més l'ambient entre les entitats veïnals, ja carregat des de fa mesos.


En una carta oberta a la que ha tingut accés NacióTarragona, Gutiérrez explica que la seva entitat no va participar del suport al comitè d'empresa d'IQOXE perquè "la vaga dels treballadors d'una empresa no és la lluita dels col·lectius veïnals". Alhora, assenyala que només 50 persones van assistir a la concentració de les tres federacions d'associacions de veïns. "En un acte àmpliament publicitat a través de les xarxes socials, en la que hi havia 41 entitats veïnals i 3 federacions veïnals, representació de partits polítics i de sindicats, el comitè d'empresa d'IQOXE... És a dir, que no hi éreu ni els convocants".

Gutiérrez creu que assenyalant l'absència de l'associació de veïns de Bonavista Alfonso López va voler "apartar el focus del fracàs de la convocatòria". La presidenta de Bonavista afirma que la conclusió que n'haurien d'haver extret és que "les associacions veïns estem per altres coses, però no per a ser manipulades, utilitzades i exposades a conflictes privats i allunyats de l'interès general", en referència a la vaga. "Hi som per garantir els serveis dels nostres barris, per exemple. Per lluitar i reivindicar millores als nostres carrers o per donar la cara davant de problemes, urgències o deficiències als nostres equipaments públics o entre els nostres residents", afegeix. "Posar-nos en una negociació privada entre una empresa i els seus treballadors no em sembla la major de les urgències des de l'àmbit de la nostra activitat com a entitats veïnals", conclou.
Vint entitats beneficiades per la subvenció


Finalment, Loli Gutiérrez ha volgut parlar sobre la subvenció atorgada per IQOXE a finals de l'any passat. Concretament, assenyala que aquests diners han servit per a 20 entitats del barri. Això sí, destaca que "mai no he callat davant de res ni davant de ningú" i que "he anat a on ha fet falta per reclamar el que hagi estat necessari en cada moment. I en el cas d'IQOXE no ha estat menys". "Venuts, dieu? Espero que cap associació veïnal de Tarragona, començant per la teva, ni tampoc cap federació d'associacions veïnals, demani o accepti mai cap tipus d'ajuda, subvenció o col·laboració per part d'empreses privades (i, sobretot, d'empreses químiques) perquè, del contrari, imagino que també sortiràs públicament a denunciar que s'han venut", segueix, en referència a les paraules d'Alfonso López, president de la FAVT.

"Estic molt orgullosa d'haver signat aquest conveni amb IQOXE", diu la presidenta de l'associació de veïns de Bonavista. "Em sembla lògic que, sent els més afectats i tenint en compte que les administracions no han tingut un interès excessiu en atendre les nostres necessitats després de l'accident, des de l'associació de veïns de Bonavista ens hàgim mogut per defensar els interessos dels nostres veïns", afegeix. "Qui més i millor ha respost a les nostres reclamacions és la mateixa IQOXE", conclou en la mateixa carta en què convida a Alfonso López a visitar el local de l'entitat veïnal de Bonavista per "tractar tots aquells temes d'àmbit veïnal en els que puguem ser d'ajuda".


 

Participació