ESGLÉSIA

L'arquebisbat de Tarragona assegura que per molt que un abús prescrigui «s'ha de reparar»

Per contra, els casos denunciats dels mossens Xavier Morell i Josep Maria Font han estat arxivats per l'ordenament canònic

per Josep Maria Llauradó, Tarragona | 12 de febrer de 2021 a les 11:23 |
Mossèn Simó Gras, portaveu de l'arquebisbat de Tarragona, aquest divendres en roda de premsa. | Josep M. Llauradó
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de febrer de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'endemà de fer-se públic un possible cas d'abús sexual per part de mossèn Manuel Fuentes, arxiver i fins ahir capellà de la parròquia de la Selva del Camp, l'arquebisbat ha comparegut davant dels mitjans per tal de ser "transparents" en els casos que investiguen. Des de l'obertura definitiva l'any passat de l'Oficina de prevenció i protecció d’abusos, el portaveu de l'arquebisbat, mossèn Simó Gras, ha afirmat que no s'han rebut més denúncies. En el cas de Fuentes, que es va produir presumptament l'any 2000, una de les dues víctimes de què es té coneixement va parlar directament amb l'arquebisbe Joan Planellas. En el cas que prescrigui per la via judicial civil, mossèn Simó ha afirmat que "el mal és mal, per molt que hagi prescrit el mal s'ha de reparar".

L'arquebisbat es nega a facilitar detalls tant de les víctimes i dels fets denunciats amb la voluntat de "no lesionar l'honorabilitat i la presumpció d'innocència" de l'afectat. A més a més, la víctima hauria traslladat a l'ens eclesiàstic que "es reservi la seva privacitat".


En compareixença davant dels mitjans, mossèn Simó ha explicat que va ser el passat 7 de desembre quan van tenir "per primer cop" constància de la denúncia, a través d'una de les víctimes, tot i que no es descarta que l'anterior direcció de l'arquebisbat, amb Jaume Pujol al capdavant, sí que en tingués coneixement. Des de llavors, l'arquebisbe Joan Planellas va iniciar una investigació "interna, urgent i preliminar" que es va donar "per closa ahir i ahir mateix es va traslladar aquesta informació a les instàncies canòniques i civils pertinents". En aquest període, l'arquebisbat assegura haver-se reunit amb les possibles víctimes, amb persones que poguessin aportar informació i el presumpte responsable.

Malgrat que ahir es va afirmar mitjançant un comunicat que s'havien pres mesures cautelars contra el mossèn Fuentes, la suspensió de l'exercici públic no li ha privat de sou ni lloc de treball. "Continua sent mossèn de l'arquebisbat fins que no hi hagi una resolució judicial canònica o civil", alerta mossèn Simó, que ha explicat que "condemnem qualsevol abús sexual de poder i de consciència" i que "fem nostre el dolor de les víctimes".
Arxivament canònic de la causa de mossèn Pere Llagostera i mossèn Josep Maria Font


A l'espera de la via judicial civil, que es troba en mans de Fiscalia, el Vaticà ha decidit arxivar la via canònica per la qual s'estaven investigant presumptes abusos sexuals per part de mossèn Xavier Morell i mossèn Josep Maria Font. Va ser ara fa dos anys, al 2019, quan van aparèixer diversos testimonis de persones que afirmaven haver estat víctimes dels dos capellans de Constantí, la Canonja i Arbeca respectivament. Els fets denunciats, contra menors d'edat, van ocórrer els anys 2015 i 2016. La Fiscalia encara ho està investigant, però el Vaticà ha decidit tancar la carpeta, sense conseqüències aparents més enllà de la destitució del seu exercici públic. En aquell context també van aparèixer denúncies contra el mossèn de Constantí Pere Llagostera, que va morir al 2017 i que hauria abusat d'infants en excursions al Pirineu.

En relació al cas fet públic ahir, mossèn Simó Gras ha dit que "el Papa Francesc ha volgut que l'ordenament canònic no ens tregui de l'ordenament civil, un fet que de vegades no ha estat tan evident" i ha recordat que en aquest dret canònic la màxima pena és l'expulsió de l'orde. Sobre els casos de Morell i Font, el portaveu de l'arquebisbat ha assegurat que "no es va detectar cap delicte canònic".

 

Participació