MOBILITAT

Posen finalment en marxa el sistema de lloguer de patinets elèctrics a Tarragona

És la primera vegada que s'engega una iniciativa similar a la ciutat

per Josep Maria Llauradó, Tarragona | 26 de gener de 2021 a les 12:16 |
Els patinets elèctrics, a l'avinguda Catalunya de Tarragona. | Josep M. Llauradó
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de gener de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Després de més d'un any parlant-ne, el sistema de lloguer de patinets elèctrics aterra a partir d'avui a la ciutat de Tarragona. La presentació s'ha fet oficial a l'aparcament que hi ha just a les portes del Campus Catalunya de la URV. En total, hi ha 1.000 estacionaments instal·lats per les mateixes empreses arreu de la ciutat des del passat mes de desembre. S'han repartit també 500 aparells per empresa: finalment, Reby i Bird han estat les úniques empreses que s'han presentat per oferir el servei.

Va ser al novembre de 2019 quan una de les empreses -que s'ha retirat de la competició-, Buny, va començar sense autorització a ubicar els seus vehicles en diversos aparcaments de bicicletes. L'Ajuntament els va fer retirar, amb la promesa d'aprovar-se una nova ordenança que regulés aquest sistema de lloguers i que, en un futur, permetria obrir el ventall també a bicicletes de lloguer. Finalment han estat dues les empreses que s'han mostrat a favor de treballar a Tarragona, això sí, amb la condició prèvia que habilitessin elles mateixes els nous aparcaments, que es distribueixen no tan sols al centre de la ciutat sinó també a tots els barris que tenen continuïtat de carrers amb el centre.

 

Un usuari, utilitzant l'aplicació d'un patinet elèctric. Foto: Josep M. LlauradóPer tal d'utilitzar-los, els usuaris tindran plans setmanals o mensuals que en reduïrà el cost. Si no, pagaran 1 euro cada cop que el facin servir i entre 15 i 20 cèntims cada minut que passi fins que el tornin a aparcar.


De moment, l'Ajuntament no ha rebut més ofertes d'empreses que vulguin operar a Tarragona i, de fet, l'ordenança aprovada al setembre ho regula per tal que totes les que puguin arribar ho facin sota un mateix patró: els patinets hauran d'anar lligats i hauran d'estar controlats. De fet, aquests nous aparells -que tenen un cost superior als 400 euros la unitat- tenen un sistema contra el robatori basat en un geolocalitzador. El sistema de lloguer, a més, detecta si estan ben o mal aparcats, tenen límit de velocitat als 25 km/h i només els podran utilitzar els majors de 18 anys.
 

Participació