Covid-19

El virus que no té retorn: l'Escola Pax recupera les seves antigues aules per rebaixar ràtios

L'Ajuntament els ha cedit finalment un espai que fins a l'estiu passat utilitzava l'AMPA per a activitats extraescolars

per Josep Maria Llauradó, Tarragona | 15 de gener de 2021 a les 07:27 |
Una de les noves aules, a l'edifici annex a Mas Mallol. | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de gener de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'obligatorietat de mantenir la distància de seguretat entre alumnes ha provocat que el Departament d'Educació hagi contractat més mestres a escoles i instituts. Els sindicats denuncien que les noves dotacions no són suficients, mentre que els centres creuen els dits perquè aquestes mesures extraordinàries a causa de la Covid-19 es mantinguin en pròxims cursos independentment de l'evolució de la pandèmia.

En alguns d'ells, a més, ha calgut ampliar espais, ja que els metres quadrats ja no donaven més de sí. És el cas de l'Escola Pax de Tarragona, una escola "petita" tal com assegura la seva directora, Eva Masvidal, que a l'estiu passat va sol·licitar fer ús de l'edifici annex al Mas Mallol, un equipament que fins l'any 2012 havia servit com a Escola Olga Xirinacs.


Durant prop de mig any, fins a les acaballes del Nadal, les administracions, l'equip directiu i l'AMPA han treballat per adequar el nou espai, que no tan sols consisteix a disposar de tres aules més -corresponents a sisè de primària- sinó també més terreny de pati. I és que el curs 2020-2021 pintava malament per a aquest centre: amb 449 alumnes i una ràtio de 28 per aula, sobrepassaven la normativa Covid. Amb una reorganització interna i la contractació de tres nous mestres, han passat de 18 grups a 24. I això obligava a disposar de més aules físiques.
 

L'estat previ d'abandonament de la zona del pati exterior. Foto: CedidaL'any 2016, l'AMPA de l'escola va demanar annexionar-se l'edifici que ara servirà d'aulari per poder-hi fer les seves activitats. "Teníem falta d'espais, tots els serveis escolars els gestiona l'associació, no hi ha cap servei externalitzat", informa la directora. En aquell moment, només es va condicionar la primera planta.

"Es va veure que era una oportunitat i durant tot l'estiu s'ha hagut d'equipar", detalla Masvidal, que agraeix la resposta de l'Ajuntament des del mes de juny en matèria de supervisió de la instal·lació, previsió de riscos laborals, alarmes, enjardinament, manteniment de calderes o retirada de runa. Per la seva banda, el Departament d'Educació ha equipat les aules amb mobiliari i ha digitalitzat tot l'edifici, que no tenia ni tan sols connexió a Internet.


Al setembre, amb encara obres pendents, els alumnes van entrar allí "com van poder" -les pantalles digitals van arribar a l'octubre-, però aquest 2021 ja està tot llest. De fet, aquesta ampliació era una de les reivindicacions de l'escola des de feia anys. "Ja pensàvem que era una llàstima que l'edifici estigués com estava", diu la directora del centre, que desitja que l'escola continuï comptant amb aquest espai més enllà de la cessió de quatre anys que s'aprova avui en Junta de Govern. Per a això serà imprescindible, però, que les tres dotacions de docents no se'n vagin: "En el moment en el que ens els treguin, amb els recursos humans que tenim no ho podem suportar".
 

L'actual Escola Pax de Tarragona. Foto: Ajuntament de TarragonaUna escola amb més de mig segle d'història

Tot i que el nou edifici es va inaugurar al 2002, l'Escola Pax es coneix a Tarragona per estar a l'avantguarda, des de la seva creació al 1963, de la pedagogia i la defensa de l'ensenyament en llengua materna. Així, doncs, en ple Franquisme ja s'hi feien classes en català i durant la transició va ser un dels centres que apostava per una xarxa d'escoles públiques. El Mas Mallol, edifici d'estil modernista dels anys 20 que va acollir l'escola durant gairebé 40 anys, va ser una casa d'estiueig i la destacava per comptar amb una gran finca que la va convertir en un dels pocs centres amb bosc al pati.

Al 2007, el Mas Mallol el va passar a ocupar l'Escola Olga Xirinacs, que cinc anys més tard va tancar. Ara aquest espai tornarà a tindre un ús escolar.
 

L'Escola Pax de Tarragona Foto: Escola Pax

 

Participació