1 de 10
INTERNACIONAL

Alta tensió al centre de Tarragona pel conflicte entre el Marroc i el Sàhara Occidental

Un acte a favor del dret de l'autodeterminació dels sahrauís l'han intentat boicotejar marroquins "en defensa de la bandera"

per Josep Maria Llauradó Serra, Tarragona | 24 de novembre de 2020 a les 21:08 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de novembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


Uns dos-cents marroquins s'han manifestat, aquest dimarts al vespre, a la plaça Imperial Tàrraco per "defensar la bandera". Responien a una convocatòria anterior feta per Una finestra al món, Hammada i altres entitats per donar suport al poble sahrauí en ple conflicte bèl·lic, una convocatòria que estava anunciada mitja hora més tard que la marroquina davant la Subdelegació.


Tot i que tots dos actes estaven convocats des de feia dies i era previsible el xoc, els Mossos d'Esquadra han hagut d'improvisar un cordó policial amb un parell de furgonetes amb agents ARRO. Han intervingut quan els manifestants s'acostaven ja als sahrauís -amb alguns moments previs de tensió durant el breu recorregut des de la Rambla Nova- i durant més d'una hora el trànsit s'ha hagut de tallar.

Els convocants de l'acte pro-Sàhara han reclamat més d'un cop als Mossos que els deixessin fer l'acte allà on havien demanat permís: davant la Subdelegació del govern espanyol, un espai que han ocupat tota l'estona els pro-Marroc.

 

Manifestants marroquins es volien enfrontar a la convocatòria sahrauí, a Tarragona. Foto: Josep M. LlauradóDurant diversos instants s'han viscut tensions entre marroquins i sahrauís. Sense el servei d'ordre dels primers, haurien pogut arribar a les mans. Acompanyats per una camioneta amb música i projeccions audiovisuals, els marroquins duien força banderes: una del Rif, un parell d'espanyoles i incomptables del seu país. Cridaven lemes a favor de la unitat i contra la separació dels territoris ocupats.


No sense un ull ficat a l'altra banda del cordó policial, el centenar d'assistents a la concentració en defensa dels drets dels sahrauís han pogut celebrar el seu acte, això sí, uns metres més enllà, a la Rambla Lluís Companys, on han reclamat que s'aturi l'ocupació marroquina i la celebració -tal com es va acordar al 1991- d'un referèndum perquè puguin decidir el seu futur.
 

Els manifestants a favor del dret a l'autodeterminació del Sàhara Occidental han hagut de celebrar el seu acte uns metres més enllà d'on ho tenien previst. Foto: Josep M. Llauradó 

Participació