La «inseguretat» de la llum punxada, la via de l'Ajuntament per tapiar 15 pisos del «Rancho Grande»

El portaveu del govern local, Xavier Puig, ha assegurat que l'actuació era "contra l'ocupació" i que comptava amb una ordre judicial que es va comunicar fa setmanes als residents

per Josep Maria Llauradó, Tarragona | 20 d'agost de 2020 a les 11:33 |
La Guàrdia Urbana, acompanyant un dels residents fets fora aquesta matinada a l'edifici del Rancho Grande del Serrallo. | Josep M. Llauradó
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 d'agost de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Han passat anys de denúncies veïnals i de diversos conflictes amb alguns dels ocupes, però el "Rancho Grande" -així l'anomenen al Serrallo- no ha estat desallotjat fins avui. L'única via que ha trobat l'Ajuntament per actuar-hi ha estat mitjançant un informe conjunt amb Endesa pels nombrosos pisos que tenien la llum punxada al bloc del carrer de Sant Andreu. Segons el regidor de Territori i portaveu del govern local, Xavier Puig, la situació era ja d'"inseguretat".

D'aquesta manera, a les 7 del matí els cossos policials -Guàrdia Urbana, Mossos d'Esquadra i Policia Portuària- ha començat a desallotjar el total de 15 pisos que, segons l'Ajuntament, no tenien el subministrament de llum regularitzat. En aquests 15 pisos hi vivien 34 persones.
Des de fa setmanes, la Guàrdia Urbana va començar a entrevistar els habitants de cadascun dels habitatges -alguns d'ells no van ser localitzats, segons ha reconegut Puig- per tal d'avisar-los que si no regularitzaven la situació haurien de marxar avui. Tres ocupes han pogut quedar-se al pis on viuen perquè han deixat de punxar la llum, mentre que la resta han hagut de marxar. Alhora, la Guàrdia Urbana va detectar que un propietari també tenia la llum punxada. "Els hem ajudat a regularitzar-ho", ha explicat el regidor.


"Malauradament hem vist en altres zones de Tarragona que fruit d'una situació d'ocupació hi havia risc d'incendi elevat", ha assegurat en una compareixença davant dels mitjans el responsable de l'Ajuntament. "Davant d'això, no podíem girar la cara", ha asseverat.

Puig ha assegurat que ha rebut l'"agraïment" d'alguns dels veïns del mateix edifici i fins i tot del barri, en un context en què segons Puig "s'estava fent impossible la convivència" per una situació "enquistada" amb els anys.
A les 9 del matí, els agents han acabat els desallotjaments. El servei contactat de neteja, de l'empresa FCC ha tret els elements insalubres de les zones comunes i dels pisos ara buits, mentre que operaris de la Brigada Municipal s'han dedicat a tapiar aquests habitatges.

Puig considera que ha estat un desallotjament "pacífic i tranquil" ja que aquestes famílies estaven advertides. Per als que es trobin en situació de vulnerabilitat, el consistori ha engegat solucions "temporals" de reallotjament mitjançant Serveis Socials.

"Els pisos no han d'estar buits"

El portaveu de l'executiu tarragoní ha lamentat que els bancs no estiguin exercint el seu paper en un conflicte veïnal que dura anys. "Els pisos no han d'estar buits, per això estem en diàleg amb els bancs i estem exigint a les altres administracions", ha explicat.

Alguns dels residents han marxat avui del "Rancho Grande" havent-se assabentat que no estaven pagant un lloguer legal sinó que estaven vivint en un pis ocupat. Davant l'existència de possibles estafadors, el cap de la Guàrdia Urbana, Enrique Fernández, ha demanat que es presentin denúncies en aquest sentit ja que de moment "només són rumors"

 

Participació