1 de 10
qualitat de l'aire

Cel Net no dona cap valor als resultats i conclusions de l'estudi sobre la qualitat de l'aire de Repsol

Denuncia que la solució no són "estudis puntuals per emmascarar" la realitat del territori

La torxa de Repsol, en una imatge d'arxiu. | Jonathan Oca
per Redacció, 7 de maig de 2019 a les 10:27 |
Aquest article es va publicar originalment el 7 de maig de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Plataforma Cel Net no dona "cap valor als resultats i conclusions" de l'estudi encarregat per Repsol a la Fundació Institut Cerdà, ja que "utilitza una metodologia que només té en compte les mitjanes d'emissions i no considera rellevants els pics de contaminació, impacte dels quals diversos experts sobre la temàtica del LCMA de la UPC ja han destacat diverses vegades", apunten. A més, afegeix, que la normativa actual a Catalunya i a l'Estat no regula la gran majoria dels contaminants cancerígens derivats d'aquesta activitat industrial, entre ells l'1,3 butadiè i per això, "no es pot concloure assenyalant que aquestes emissions, i concretament aquests pics de contaminació, no perjudiquin la salut de la població".

Des de la mateixa plataforma manifesten que la Fundació Institut Cerdà té entre el seu Patronat al mateix president de Repsol i lamenten que "ser jutge i part no és el més indicat per garantir la veracitat dels estudis i protegir els interessos de la ciutadania". 


Cel Net recorda que l'estudi del LCMA impulsat per la plataforma i ajuntaments de la zona del Polígon Nord del complex petroquímic de Tarragona, "visibilitza la manca d'informació, control i regulació i assenyala amb dades reals la problemàtica de la qualitat de l'aire al Camp de Tarragona". En aquest sentit, considera que "el nou estudi realitzat per la Fundació Institut Cerdà vol posar en dubte la feina independent realitzada durant els darrers anys pel LCMA i la tasca de denúncia realitzada per part de la Plataforma Cel Net".

Per últim, denuncien que "la solució no són estudis puntuals per emmascarar la realitat del nostre territori" sinó una solució conjunta implicant a totes les administracions per obtenir un mostreig de tots els components químics. 


Fa uns dies, la CUP considerava que l'estudi de la qualitat de l'aire impulsat per Repsol "no té cap credibilitat", ja que afirmava que és "totalment de part". Els anticapitalistes no estan d'acord en el fet que en l'informe s'afirmi que "la qualitat de l'aire que respirem és bona" perquè "complir amb la normativa vigent no vol dir que s'estigui garantint la salut".

 

Participació