1 de 10

L'estudi de la qualitat de l'aire, en punt mort per la inacció de les institucions

La Plataforma Cel Net denuncia que la taula territorial es va crear «perquè no es fes res»

per Redacció, Tarragona | 23 de febrer de 2016 a les 11:58 |
Aquest article es va publicar originalment el 23 de febrer de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Xemeneies de la química de Tarragona. Foto: delCamp.cat


Un any després d'elaborar el primer estudi de la qualitat de l'aire al polígon químic nord del Tarragonès, amb uns resultats que van arribar al Parlament mesos més tard, la Plataforma Cel Net va aconseguir que totes les administracions es posessin d'acord per fer estudis i controls al voltant dels polígons químics del Camp de Tarragona, amb la creació d'una Taula territorial. També es van aprovar mocions als plens dels ajuntaments —com la Canonja o Tarragona— per tal que els governs locals donessin suport a l'elaboració d'un estudi al polígon sud. Però tal com va denunciar aquest dilluns Josep Maria Torres, portaveu de la plataforma, això es va quedar aquí.


En la xerrada que van oferir per presentar els resultats del segon estudi en aquest cas realitzat només al municipi del Morell —ja que, segons assenyalen, hi va haver «pressions» perquè Perafort, Constantí o la Pobla no s'hi sumessin— a la sala d'actes de l'Ajuntament de Tarragona, Torres va afirmar que «no hi ha interès» per part de les administracions de seguir endavant. De fet, la taula que es va crear s'havia de reunir com a mínim dos cops l'any i tret de la primera trobada inaugural davant dels mitjans no s'ha tornat a trobar. Altres acords que no s'haurien complert i que es van aprovar per unanimitat de la cambra catalana és la instal·lació de punts de control del compost cancerigen 1,3 butadiè, així com en general el control de més de cent compostos de manera mensual a través d'un web.

Per tot plegat, Torres apuntava que «és tot un circ» i que, d'una banda, els ajuntaments li llencen la pilota a la Generalitat i alhora la Generalitat no respon als requeriments de la plataforma. Tampoc no hi ha notícies de l'impost ambiental a la indústria que havia de pagar l'estudi inicial i els futurs controls, per la qual cosa amb els 30.000 euros de partida pressupostària de l'Ajuntament de Tarragona no n'hi ha prou per pagar els 300.000 que costa segons afirmen un estudi d'aquestes característiques.

 

 

Participació