Què passarà a Sant Cugat després dels resultats del 28-M?

Davant la patacada de les esquerres amb la pèrdua de dos regidors, Junts recupera les regnes de l'Ajuntament

Celebració de victòria a la seu de Junts per Sant Cugat
Celebració de victòria a la seu de Junts per Sant Cugat | Sergi Baixas
07 de juny del 2023
Actualitzat a les 17:40h
Ladesfeta de les esquerres al 28-Mnomés deixa clar un spoiler: el candidat de Junts, Josep Maria Vallès, serà investit alcalde de Sant Cugat el pròxim dissabte 17 de juny. Ara bé, amb nou regidors -i a quatre de la majoria absoluta-, els juntaires, en minoria, necessitaran aliats -ja siguin interns o externs, constants o intermitents-, per garantir l'estabilitat del mandat. 

Malgrat no córrer especial pressa davant la impossibilitat aritmètica de vertebrar cap alternativa sòlida per part de la resta de formacions del plenari, durant els darrers dies les assemblees locals s'han anat reunint per analitzar i valorar com jugar les cartes que el cuprier de les urnes els ha repartit. A dia d'avui, Junts només s'han reunit amb ERC i PP per explorar opcions; tot i que ja han remarcat que tenen la voluntat de trobar-se amb totes les formacions que tindran representació a l'Ajuntament -inclosa Vox- per cercar possibles sintonies i temptejar el terreny

ERC, entre l'espasa i la paret


En aquesta línia, la posició més complicada l'ostenta ERC amb els seus quatre regidors com a segona força més votada. Precisament aquells que van liderar l'"alternativa" del tripartit, ara han de decidir quin rol voldran tenir de cara al pròxim mandat: erigir-se com a puntal de l'oposició vers l'executiu de Vallès o optar per ser-ne el soci. Un suport que es podria configurar tant ingressant en un govern de coalició com des de fora a canvi de certes concessions com el blindatge del Pla d'Habitatge Assequible i polítiques de Drets Socials.

Hi ha qui considera que la marxa de l'alcaldessa en funcions Mireia Ingla després de perdre prop de l'electorat republicà, el consegüent relleu de Bernat Picornell podria facilitar l'entesa entre ambdues formacions. Tot plegat en un context on, des de les cúpules nacionals, el president d'ERC Oriol Junqueras també ha demanat que es prioritzi la consolidació de consistoris "independentistes" arreu del territori a les portes de les eleccions generals al Congrés dels Diputats del 23 de juny.

No obstant això, no tothom ho veuria clar. Segons ha pogut saber NacióSantCugat, hi ha sectors d'ERC que dubten de l'estratègia que, després d'haver encapçalat un "canvi de rumb" de la ciutat, ara acabin fent de crossa als hereus d'aquest "model convergent" tan qüestionat per ells mateixos durant la campanya electoral i al llarg del mandat. En aquest sentit, les veus més crítiques davant l'opció d'integrar-se al govern provindrien de les joventuts (JERC). A l'altra banda del taulell, també hi hauria aquelles veus que reclamarien, brandant la torxa de la "responsabilitat", entrar a l'executiu per controlar i fiscalitzar de prop qualsevol retallada en aquestes polítiques empreses en els darrers quatre anys. De moment, res tancat.

Les alternatives


Aquesta última possibilitat toparia de front davant l'estratègia compartida de la CUP i d'En Comú Podem -amb dues regidories cadascun- que aposten per teixir un bloc unitari de totes les formacions d'esquerres per forçar Junts a escoltar-los, en cas que no volguessin veure's abocats a governar sota, aleshores, la complicitat indispensable del PP (3) i Vox (2) per aprovar qualsevol iniciativa o projecte.

Finalment, el PSC (3) encara no s'ha pronunciat respecte a les particularitats del futur mapa consistorial i continua abduït en un profund procés de reflexió després de l'ensopegada als comicis i amb la lupa posada a possibles canvis de lideratges.