El Consell de Joves 12-17: balanç d'un nou òrgan participatiu més autònom i cohesionador

Els regidors de Joventut han destacat la importància de "donar continuïtat i facilitar aquesta mena d'espais de reflexió i de pensament crític"

Balanç del Consell de Joves 12-17
Balanç del Consell de Joves 12-17 | Sergi Baixas
06 de juny del 2023
Actualitzat a les 10:45h

El Consell de Joves 12-17 s'ha consolidat com un nou "interlocutor vàlid" per representar les necessitats del col·lectiu a la ciutat. Amb aquestes paraules, el regidor de Joventut, Oriol Sánchez, ha valorat molt positivament els canvis executats en un òrgan participatiu bianual i cada vegada més autònom per desenvolupar iniciatives pròpies "pel "col·lectiu des del col·lectiu". Cal recordar que aquest òrgan naixia per escoltar, expressar i contribuir des de la mirada jovenívola de la ciutat per a la millora del Sant Cugat del futur.

En aquesta línia també s'han reivindicat en Biel, en Joan i en Pedro -portaveus del Consell de Joves dels cursos 2021-22 i 2022-23- explicant la feina feta durant aquests darrers dos anys a partir d'unes noves bases que fomenten la continuïtat dels projectes i la cohesió entre tots els participants provinents de contextos diversos.

Així doncs, entre d'altres, les principals tasques han girat a l'entorn de la pròpia reforma interna del Consell; en potenciar la sobirania alimentària; en impulsar activitats per la Festa Major; decidir on destinar els paquets econòmics dels Pressupostos Participatius; avançar en la coeducació; i analitzar la importància dels moviments socials i de no-violència.

Com a acció destacada, el Consell també va realitzar un estudi respecte a discriminacions i discursos d'odi als centres educatius municipals de la mà de la cooperativa Fil a l'Agulla. Entre d'altres, a l'informe s'extreu que el 50% dels joves es considera estar a favor de la igualtat, el 25% com a feministes i un 13% com a "antifeministes". Davant d'aquestes conclusions, des del Consell han decidit engegar diverses campanyes pedagògiques contra el racisme i a favor del feminisme, dels drets de LGTBI i de la normalització dels cossos no normatius.

En projectes concrets, han tret pit respecte a la consolidació de la gimcana Xtrem -que repetirà per aquesta Festa Major-; les edicions del Torneig de Globus inspirat en el certamen del popular streamer Ibai Llanos; i el Pòdcast de Nadal "L'Hora del Jove" de la mà de Cugat Mèdia.

Per finalitzar, la regidora i l'exregidor de de Joventut, Alba Gordó i Marco Simarro, han remarcat en la importància de "donar continuïtat i facilitar aquesta mena d'espais de reflexió i de pensament crític" pel bé de la ciutadania; tot desitjant que es trobin nous relleus perquè no es perdi aquesta veu. 


 

El Consell de Joves 12-17 de Sant Cugat by Sergi Baixas on Scribd