La Festa Major Alternativa escalfa motors per la 15 edició tot carregant contra el «menyspreu institucional»

El lema polític d'enguany serà "El canvi ja va tard. Seguim assedegades de la lluita" per visibilitzar l'emergència climàtica i la gravetat de la sequera

Imatge de la roda de premsa de presentació de la FMA 2023
Imatge de la roda de premsa de presentació de la FMA 2023 | Sergi Baixas
02 de juny del 2023
Actualitzat el 13 de juny a la 13:22h

Enguany la Festa Major Alternativa (FMA) de Sant Cugat bufarà el seu 15è aniversari en un nou indret. I és que després que l'any passat s'ubiqués en una zona enjardinada de la Rambla del Celler, enguany ara l'Ajuntament els ha col·locat al Parc de Can Vernet -just davant de la Zona Esportiva Jaume Tubau. Un nou canvi que, asseguren les organitzadores, respon a un "menyspreu institucional" cap a la FMA i qualsevol mena de proposta d'oci alternatiu, autogestionat i dissident. Una situació que, temen, s'agreugi amb el retorn dels "convergents" -en referència a la victòria de Junts- al consistori.

Així doncs, en una roda de premsa, el col·lectiu reivindica la necessitat de consolidar un "espai permanent" per a "una festa creada des del poble per al poble" que s'emplaci al centre davant la voluntat velada del consistori d'apartar-los del nucli per a preservar "el model de ciutat dormitori que tant es valora aquí a Sant Cugat". "No ens rendim", han reblat contra les "traves burocràtiques" tot interpel·lant a la presa de consciència col·lectiva per a defensar aquest projecte popular i comunitari.

D'altra banda, també han anunciat aquest dijous que el lema polític d'enguany serà "El canvi ja va tard. Seguim assedegades de la lluita". Així doncs, la voluntat és visibilitzar l'emergència climàtica i la gravetat de la sequera contraposant-les a la "ciutat aparador" amb camps de golf que reguen amb aigua de boca, piscines privades i habitatges que són un luxe". Així, han carregat contra el recent desnonament de l'Horta Alliberada i alerten de les ordres de desnonament que aquest estiu sobrevolaran al Bloc l'Escaleta i a Ca la Quica.

Tanmateix, i immersos amb els resultats electorals del 28-M, han carregat contra el creixement del feixisme "cada cop més desacomplexat" -que ara inclús ha entrat a l'Ajuntament amb 2 regidors- i han alertat que no toleraran cap mena de tracte discriminatori ni actituds masclistes, racistes o LGTB-fòbiques. 

Programa 2023


El tret d'inici serà a les 20 h del vespre del 28 de juny amb el pregó i s'allargarà fins al 2 de juliol. Malgrat encara no estar tancat el programa del tot, s'apunta que tornarà la popular batalla de penyes, el concurs de truites i el concurs de grafitis. A banda, també se celebraran diverses activitats per a tots els públics, una taula rodona sobre dissidències sexuals i xerrades sobre moviments socials.

Entre les propostes musicals, destacaran les actuacions de Kore Tropial Galàxia, Pig Zacki i Ladela, Ruïnosa i les Strippers de Rahola, PD Ztas, Roba Estesa (Dj Set), Bossanaya, Nautas Loop, Petit Kaos i Les Kramats.