ERC celebra l'adquisició del local on s'ubicarà la futura «comissaria de barris»

Un anunci que des del govern de l'EMD de Valldoreix han qualificat d'"electoralista" tot informant que denunciaran el cas a la Junta Electoral Central

Ingla i Elena, davant del nou local on s'ubicarà la comissaria de barris
Ingla i Elena, davant del nou local on s'ubicarà la comissaria de barris | Sergi Baixas
23 de maig del 2023
Actualitzat a les 17:39h

ERC, de la mà del conseller d'Interior Joan Ignasi Elena, ha celebrat l'adquisició del local -situat a pocs metres de l'estació de FGC de Valldoreix- on s'ubicarà la futura "comissaria de barris" de Sant Cugat. La compra de l'espai per acollir aquest equipament, llargament reivindicat a la Vila, s'ha formalitzat aquesta setmana per part de Promusa -l'empresa pública d'habitatge de l'Ajuntament- per un valor de 280.000 euros

"Ha costat molt arribar fins aquí", ha reconegut l'alcaldessa Mireia Ingla tot afegint que està previst que la comissaria entri en funcionament al llarg del pròxim mandat. Així, la batllessa ha brandat la necessitat d'obrir aquest espai "descentralitzat" per donar resposta a una de les principals preocupacions del veïnat dels barris perifèrics que fa temps que reclamen reforçar els recursos en matèria de seguretat i tenir una policia de proximitat. En aquest sentit, aquesta comissaria pretén ser una oficina -que també durà a terme tasques administratives- que cobreixi el territori de Valldoreix, Mira-sol, la Floresta i les Planes.

D'altra banda, la republicana també ha volgut recordar que Sant Cugat té una de les millors dades de seguretat -i també de percepció de seguretat- del país segons l'últim informe de l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona amb una nota d'un 7,2. "I encara en volem més", ha remarcat Ingla anunciant la contractació d'una nova desena de places d'agents per a la Policia Local. Un cos, ha dit, que ha de continuar sent "modèlic, eficient, digitalitzat i col·laboratiu" amb els Mossos d'Esquadra.

Elena treu pit d'Interior


Tanmateix, Elena ha exposat que ERC està incidint molt en seguretat durant aquesta campanya electoral per tal de "garantir drets i llibertats a les persones més vulnerables o que es troben en situacions de màxima vulnerabilitat". Així, el conseller ha justificat aquest apuntalament per potenciar un "servei públic de primer ordre" des d'una mirada municipalista i de proximitat. "Incrementarem el nombre d'efectius dels Mossos perquè sigui un cos que camini i conegui les diferents realitats del país", ha remarcat el republicà rebutjant que la dreta hagi monopolitzat la defensa en aquest àmbit.

D'altra banda, a preguntes de la premsa, el conseller també ha reivindicat el paper que juga ERC a l'hora de ratificar les denúncies interposades a partir de la Llei de Seguretat Ciutadana -altrament coneguda com a "Llei Mordassa"- que va permetre ahir arxivar 84 de les 89 propostes de sanció interposades pels agents durant el transcurs del polèmic desnonament del carrer Indústria a Sant Cugat. "Des del departament apliquem uns criteris jurídics, vinculats als criteris del Tribunal Constitucional i del Tribunal Europeu de Drets Humans, on ponderem el respecte a l'exercici dels drets fonamentals", ha detallat Elena insistint en la necessitat de "derogar" la Llei Mordassa. Així doncs, apunten que des que ERC està al capdavant d'Interior, les denúncies vinculades a aquesta legislació han caigut prop d'un 40%. 

El govern de Valldoreix, indignat

Aquest anunci dels republicans ha causat indignació entre el govern de Valldoreix (Junts i PDECat) i la candidatura encapçalada per la vicepresidenta Susana Herrada amb "Som Valldoreix". Tanmateix, qui ha irromput a la roda de premsa ha estat l'actual president de l'EMD, Josep Puig, que s'ha quedat a la roda de premsa per escoltar les intervencions.

"Jo només passava per aquí al davant i he parat per saber què passava", ha explicat Puig en declaracions a NacióSantCugat. "A mi m'és igual si és un acte estrictament d'ERC o de l'Ajuntament, però això és un anunci en clau electoralista", ha afirmat visiblement molest perquè a cinc dies de les eleccions es presenti un projecte d'aquestes característiques sabent que feia anys que s'havia reclamat des de l'EMD. "Venen aquí a fer-se la foto i no es dignen a dir-me res", ha lamentat el president criticant "les maneres de fer" dels republicans com a "falta de respecte" a la institució que presideix.

Per la seva banda, la candidatura de "Som Valldoreix" ha avançat que denunciaran aquest acte a la Junta Electoral Central per haver incomplert la llei. "Tota la legislatura reclamant aquesta subcomissaria a Valldoreix sense èxit i avui ens trobem amb un acte de propaganda electoral totalment fora de lloc. Des del 3 d’abril les presentacions i inauguracions no estan permeses. Esteu vulnerant la llei", han recriminat tot pregonant la denúncia que interposaran per fer cas omís de la Llei Orgànica del Règim Electoral General.

 
 
Llei Orgànica del Règim Electoral General:

Secció IV. Disposicions generales sobre la campanya electoral

Article 50 


1. Els poders públics que en virtut de la seva competència legal hagin convocat un procés electoral poden fer durant el període electoral una campanya de caràcter institucional destinada a informar els ciutadans sobre la data de la votació, el procediment per votar i els requisits i tràmit del vot per correu, sense influir, en cap cas, en l'orientació del vot dels electors. Aquesta publicitat institucional s'ha de fer en espais gratuïts dels mitjans de comunicació social de titularitat pública de l'àmbit territorial corresponent al procés electoral de què es tracti, suficients per a assolir els objectius d'aquesta campanya.

2. Des de la convocatòria de les eleccions i fins que se celebrin queda prohibit qualsevol acte organitzat o finançat, directament o indirectament, pels poders públics que contingui al·lusions a les realitzacions o als èxits obtinguts, o que utilitzi imatges o expressions coincidents o similars a les utilitzades en les seves pròpies campanyes per alguna de les entitats polítiques concurrents a les eleccions.

3. Així mateix, durant el mateix període queda prohibit realitzar qualsevol acte d'inauguració d'obres o serveis públics o projectes d'aquests, sigui quina sigui la denominació utilitzada, sense perjudici que les esmentades obres o serveis puguin entrar en funcionament en l'esmentat període.

4. S'entén per campanya electoral, als efectes d'aquesta Llei, el conjunt d'activitats lícites portades a terme pels candidats, partits, federacions, coalicions o agrupacions a fi de captar sufragis.

5. Llevat del que disposa l'apartat 1 d'aquest article, cap persona jurídica diferent de les esmentades a l'apartat anterior pot fer una campanya electoral a partir de la data de la convocatòria de les eleccions, sense perjudici del que estableix l'article 20 de la Constitució.