Bon Govern i Transparència: èxits i deures pendents de la nova àrea de l'Ajuntament

La tinenta d'alcaldia Lourdes Llorente ha destacat "millores estructurals" en la gestió interna del consistori mentre verbalitzava la seva frustració amb els processos de municipalització de serveis

Lourdes Llorente, tinenta d'alcaldia de Bon Govern i Transparència
Lourdes Llorente, tinenta d'alcaldia de Bon Govern i Transparència | Lali Puig / Aj. de Sant Cugat
23 de març del 2023
Actualitzat a les 17:01h

El govern treu pit durant la valoració de mandat de la nova àrea de Bon Govern i Transparència, una de les pedres angulars amb què es va configurar el tripartit d'esquerres. En una roda de premsa a la sala de plens, la tinenta d'alcaldia del departament, Lourdes Llorente, ha repassat els èxits i deures pendents després dels quatre anys de la legislatura. 

"Com a govern vam decidir donar un fort impuls en aquests àmbits posant en marxa una tinència d'alcaldia pròpia. Una decisió que ha permès impregnar tota l'acció municipal per avançar en polítiques d'integritat, d'accessibilitat a la informació o internalitzacions de serveis", ha exposat la cupaire brandant les "millores estructurals" aconseguides. 

Entre d'altres, ha destacat l'elaboració del Pla d'Integritat per a la Prevenció de Conductes No Íntegres; l'avanç en la consolidació d'una Bústia Ètica; el Pla d'Acció per posar al dia les contractacions irregulars de l'administració i solucionar greuges comparatius entre els treballadors de la casa; o el compromís del consistori a l'hora de col·laborar amb els òrgans externs en la lluita contra la corrupció, com per exemple amb la personació de l'Ajuntament en el cas del 3%
 

Imatge de la roda de premsa de balanç del mandat amb Lourdes Llorente Foto: Lali Puig - Aj. de Sant Cugat



En relació amb la transparència, Llorente ha remarcat que s'han incrementat els recursos humans perquè el web municipal compleixi tots els requeriments d'accés a la informació. Una iniciativa que ha estat reconeguda durant els últims quatre anys amb el segell Infoparticipa de la UAB.

Pas endavant amb la transformació digital


D'altra banda, l'executiu també ha volgut destacar que s'ha fet un "pas de gegant" en el transformació digital en tots els àmbits de l'Ajuntament; una realitat motivada en bona part per l'imprescindible teletreball arran de la pandèmia de la Covid-19. A més a més, també s'ha potenciat l'open data amb el Geoportal de Sant Cugat i s'ha instal·lat el WIFI Ciutadà a diversos indrets del municipi. 

Els tentacles i la municipalització de serveis


"No hem arribat tan lluny com ens hagués agradat arribar", ha reconegut Llorente davant la lluita del govern per la internalització de serveis. En aquesta línia, l'anticapitalista ha apuntat que van pecar de "naïfs" perquè no havien previst que tirar endavant aquests processos era indispensable disposar de molts recursos humans altament qualificats per anar salvant obstacles i impediments.  

Malgrat haver finalitzat els expedients per a la municipalització del servei de la grua municipal i del servei de neteja d'edificis municipals; la tinenta d'alcaldia ha verbalitzat la seva frustració amb la internalització del servei d'abastament de l'aigua, actualment gestionat per Sorea. "És molt difícil avançar quan topes amb els interessos econòmics de les grans multinacionals. Els tentacles d'Agbar són massa llargs", ha esbitzat Llorente criticant alhora el bloqueig polític promogut per Junts i el PSC a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). En aquesta línia, ha afirmat que caldria recórrer la llei per "inconstitucional" en no respectar la voluntat de decisió dels municipis que desitgen internalitzar el servei perquè seria més econòmic i sostenible

Tot i això, i insistint que "no tiren la tovallola", també ha volgut remarcar l'avenç en la creació d'una futura empresa pública per a la gestió de serveis que preveu que entri en funcionament en un "temps raonable" i permeti dotar de millors condicions laborals a les seves plantilles. Paral·lelament, Llorente també ha volgut destacar la integració de l'Ajuntament a l’Associació de municipis per a l’aigua pública (AMAP) i l’Associació de municipis per l’energia pública (AMEP).

Més deures pendents


A banda de les municipalitzacions, la cap de l'àrea considera que s'haurà de continuar dedicant esforços a la millora del llenguatge i l'electrònica administrativa, actualitzar el lloc web de l'Ajuntament i finalitzar el procés de les internalitzacions perdudes. "El Bon Govern i la Transparència difícilment són un destí, són el camí i una forma d'arribar a bon port", ha sentenciat Llorente amb la voluntat que el departament continuï viu després de la configuració del pròxim executiu. 

 

Balanç de la Tinència d'Alcaldia de Bon Govern i Transparència (2019-2023) by Sergi Baixas on Scribd