Candidats a les eleccions municipals 2023 a Sant Cugat: llista completa

Qui són els candidats a l'alcaldia de Sant Cugat? Coneix tots els qui es presenten a les eleccions municipals de 2023

La jornada electoral del 14-F a Sant Cugat
La jornada electoral del 14-F a Sant Cugat | Lali Puig/ Aj. de Sant Cugat
26 de maig del 2023
Actualitzat el 27 de maig a les 14:10h
Sant Cugat és un dels principals punts d'interès de les eleccions municipals que se celebraran el 28 de maig del 2023. La ciutat vallesana, liderada en aquests moments per l'alcaldessa Mireia Ingla amb un tripartit d'esquerres (ERC-PSC-CUP) afrontarà uns comicis complexos que es preveuen molt volàtils.

No s'albiren guanyadors clars i les aliances postelectorals esdevindran claus per la configuració del futur executiu. Aquí, et recollim una llista dels 15 alcaldables que concorreran a les eleccions municipals: L'alcaldessa Mireia afronta la cursa electoral amb la missió d'aferrar-se a les regnes del consistori. Amb un lideratge indiscutible després de superar el procediment intern de primàries on no es va presentar cap altra candidatura, la republicana estudiarà atentament l'aritmètica postelectoral per analitzar si permeten la revalidació d'un govern d'esquerres (amb el suport del PSC, la CUP i d'uns eventuals comuns) o si, per contra, haurà d'encomanar-se a nous aliats. 

 

 

L'alcaldable de Junts, Josep Maria Vallès, ja ha superat el tram més difícil. Després d'un llarg i complex procés de primàries, el regidor ha dedicat molts esforços per recosir ferides obertes i aplegar les diverses ànimes del partit per encarar, amb el màxim de força possible, la contesa electoral. Com a principal partit de l'oposició -i formació hereva del llegat convergent-, Junts aspira a obtenir els millors resultats possibles per a poder recuperar el control de l'Ajuntament després de 32 anys consecutius monocromàtics. Probablement, sol no podrà aconseguir-ho i necessitarà refer antigues aliances (per exemple amb ERC o el PSC) per aconseguir tornar a brandar el bàcul. A més, confien que la irrupció de Xavier Trias com a candidat estrella per Barcelona, pugui afavorir-los.

 
 Sota la marca Ara - Pacte Local, el PDECat encapçala la llista de la coalició electoral de la mà d'Units, Centrem i el PNC. Amb l'exregidora de Comerç Mayte Pérez com a alcaldable, la candidatura es reivindica com els autèntics hereus del llegat de CiU i fan una crida al vot per protegir el "model de ciutat referent" de Sant Cugat.

 
 

Pere Soler somriu. L'alcaldable confia en les enquestes que auguren un bon resultat socialista promogut per l'impuls del primer secretari del PSC, Salvador Illa, i el desencís dels electors constitucionalistes amb una possible hecatombe de Cs. Davant d'aquests vents, Soler podria veure's alcalde en cas d'apostar per una futurible revalidació del tripartit, però aquesta vegada sent el PSC, i no ERC, la força més votada. En qualsevol cas, el candidat, que afrontarà una campanya electoral per tercera vegada, ja ha anunciat que està obert a teixir aliances i complicitats amb qui faci falta a condició que això els obri la porta a continuar sent "decisius" en la governabilitat del municipi.

 
 La peça clau per a garantir el futur de les esquerres a l'Ajuntament de Sant Cugat. El nou alcaldable Marco Simarro, que recentment va agafar el llegat de la seva predecessora Núria Gibert, serà indispensable per la configuració de l'executiu del proper mandat, sigui des de dins o des de fora del propi executiu. Aquest darrer, un escenari força probable tenint en compte que els anticapitalistes han reiterat en múltiples ocasions que el pacte del 2019 va succeir arran d'una "conjuntura excepcional" per trencar el rumb convergent de la ciutat, a banda d'haver-se sentit sempre més còmodes des de l'oposició com a regidors fiscalitzadors. Tot i això, la possible entrada d'En Comú Podem a un possible quartipartit podria ser decisiu per acabar de decantar la balança i tornar a ubicar-se dins del govern.
 

 
Possiblement, el candidat que més difícil ho té. En menys de quatre anys, Cs ha passat de ser la força més votada a Catalunya a quasi desaparèixer en la intenció de vot de l'electorat; tant en clau catalana com espanyola. I davant d'aquest vaixell que s'enfonsa, Aldo Ciprian serà el capità que intentarà mitigar els danys i contenir les regidories en mans dels taronges per evitar que caiguin en els bots del PP i Vox. Un mandat que van iniciar-lo amb tres regidories i que l'acabaran amb dues, després que la representant díscola, Múnia Fernández, arrabassés i conservés l'acta com a no-adscrita, desencantada amb la direcció del partit per ara donar suport als populars. 

 
 Després de la desfeta dels anteriors comicis provocada per l'escissió de Sant Cugat en Comú i Podem Sant Cugat -i que va acabar deixant ambdós fora del consistori en una tònica que també es va reproduir arreu del país-, l'espai dels comuns ha "après la lliçó" i durant els darrers anys les dues assemblees han treballat plegades per elaborar un programa "ambiciós" que els torni a fer guanyar la representació pública. Qui liderarà aquesta missió serà l'alcaldable Ramon Gutiérrez amb l'oportunitat de jugar un paper clau en la consolidació d'un possible nou executiu d'esquerres.

​​

 
Amb el naufragi de Cs, qui els van fer fora del consistori l'any 2019, els populars veuen possibilitats a l'hora de recuperar el seu espai històric a la sala de plens. Malgrat un caduc "efecte Feijóo", els blaus abracen la nova conjuntura política amb el lideratge d'Álvaro Benejam com a candidat alcaldable per redirigir la pèrdua de votants taronges a les seves files i evitar que caiguin a l'extrema dreta.

​​

 
  
  • Remei Gómez (Convergents)

Fa més d'un any que Remei Gómez sonava per tenir lideratge a l'espai polític a l'entorn de Convergents. Recentment escollida candidata, Gómez té un marcat perfil econòmic i buscarà que el "catalanisme de centre moderat" torni a trepitjar el consistori vallesà. S'autodefineix com a liberal i catalanista de centre moderat i es veu preparada per assumir el repte i gestionar l'Ajuntament com una empresa. Gómez explica que apostaran per recuperar la ciutat win-win del passat que en els darrers anys ha entrat en un pejoratiu "estat de deixadesa i de lentitud burocràtica". "Volem tornar a col·locar el nom de Sant Cugat a Europa i reactivar l'economia local", exposa. "La lluita per la independència, ara no toca. Hi ha altres prioritats on dedicar els esforços", va reivindicar en el seu acte de presentació.
 
 
  • Sílvia Tusell (Valents) 

El "constitucionalisme liberal" també farà acte de presència a Sant Cugat. La nova formació liderada per Eva Parera ha dipositat la seva confiança en la candidata local Sílvia Tusell per irrompre al consistori santcugatenc i oferir "polítiques útils a la ciutadania". Tot plegat, en un programa municipal forjat en el polèmic trident de la seguretat, la mobilitat i el bilingüisme.
 
 
  • Giuseppina Cariola (Independents) 

Enguany, Sant Cugat tindrà una quarta candidatura independentista. Una formació gestada per persones "independents i transversals" descontentes amb el paper dels partits polítics després del referèndum de l'U d'Octubre. La llista, sota el lideratge de Giuseppina Cariola, està fonamentada en la lluita per l'alliberament nacional i l'escolta i participació ciutadana en les decisions de la ciutat. A l'EMD de Valldoreix, la seva candidata presidenciable serà la presidenta de l'Associació de Propietaris i Veïns de Valldoreix, Neus José.
 
 
  •  Marcos Rodríguez (Vox)

L'extrema dreta espanyolista mou fitxa i tampoc es vol perdre l'oportunitat d'esgarrapar regidories a l'Ajuntament de Sant Cugat. El seu candidat alcaldable, Marcos Rodríguez, fa temps que utilitza els micròfons de l'Audiència Pública dels plens ordinaris per esbossar el seu ideari. Tenint en compte els resultats dels darrers comicis del 2021 al Parlament de Catalunya, l'ingrés de Vox al plenari no seria una especulació tan remota. 
 
 
  • Lluís Fernández Alà (Front Nacional)

L'empresari i excandidat a la presidència del Barça, Lluís Fernández Alà, serà l'encarregat de capitanejar una llista particular de persones independents que, sobretot, compta amb el suport del Front Nacional, el partit independentista i identitari d'extrema dreta catalana.
 
 
  • Dimitri Defranc (PACMA)


Per primera vegada, el partit animalista PACMA es presentarà a les eleccions municipals de Sant Cugat i ho farà sota la representació de Dimitri Defranc. Una figura prou coneguda en la política municipal dels darrers anys, ja que l'any 2015 va entrar al plenari amb Procés Constituent que es presentava en coalició amb la CUP abans de trencar amb els anticapitalistes i quedar-se la cadira com a regidor no-adscrit. Una legislatura després, tornaria a intentar entrar, sense èxit, sota la candidatura "Proposem per les minories". 
 
 
  • Blanca Palazón (Impuls Sant Cugat)


Blanca Palazón serà la representant d'una nova llista ciutadana (que es presenta per primera vegada i només a Sant Cugat i Cerdanyola) que busca impulsar una governança des de la proximitat i que trenqui amb l'immobilisme dels partits tradicionals. 
 
 

Dades de les eleccions del 2019


Aquests van ser els resultats de les eleccions municipals del 2019 a Barcelona, amb una participació del 70,58% de l'electorat que va escollir els 25 regidors:
  • Junts (Carmela Fortuny): 9 regidors (27,53% dels vots)
  • ERC (Mireia Ingla): 6 regidors (19,47% dels vots)
  • PSC (Pere Soler): 4 regidors (12,15% dels vots)
  • Cs (Aldo Ciprian): 3 regidors (11,76% dels vots)
  • CUP (Núria Gibert): 3 regidors (11,04% dels vots)
Per la seva banda, Sant Cugat En Comú Podem i Podemos -presentant-se per separat- van perdre la presència al consistori, malgrat que plegats haurien obtingut un 6,54% dels vots. El Partit Popular també es va quedar fora amb un 4,38% dels vots així com Vox amb un 1,96% dels vots.