1 de 10
sequera

L'Ajuntament de Sant Cugat estudia quines mesures aplicar per reduir el consum d'aigua

La Generalitat ha aprovat l'estat d'alerta per sequera amb les reserves d'aigua per sota del 33% de la seva capacitat

Els embassaments, al límit | ACN
per Sergi Baixas, Barcelona, Catalunya | 25 de novembre de 2022 a les 16:44 |
Poques hores després que el Govern declarés l'estat d'alerta per sequera a l'àmbit del Ter-Llobregat, la conca principal del país que abasteix més de cinc milions de persones incloent el Vallès Occidental, l'Ajuntament de Sant Cugat també ha activat la fase d'alerta del Pla d'Emergència en situacions de Sequera (PEM) amb l'objectiu de reduir el consum d'aigua al conjunt de la ciutat en l'actual context d'escassetat
 

Aquest dimarts, el subcomitè municipal de coordinació tècnica de la sequera -amb representants de diversos serveis de l'Ajuntament i l'empresa gestora de l'abastament d'aigua Sorea- valorarà com afectarà la declaració a Sant Cugat. Una fase que, per ara, no suposarà restriccions per a ús domèstic. De moment, es limitarà el reg nocturn i neteja dels carrers. 

Així doncs, ara, el subcomitè n'estudiarà el contingut i proposarà al comitè municipal de la sequera -format per l'alcaldessa Mireia Ingla i membres del govern- com serà l'aplicació del PEM en l'àmbit local a partir de la coordinació de tots els agents implicats. Mentrestant, l'Ajuntament continuarà treballant per la sensibilització de la ciutadania amb consells i informació d'interès per fomentar la reducció del consum d'aigua. "Hem de fer un ús responsable per pal·liar aquesta problemàtica", ha remarcat Ingla.


El consistori ja ha rebut un total de 23 plans de gestió del cicle de l’aigua requerits a les grans empreses o activitats del municipi que consumeixen més de 5.000 m3/anuals d’aigua de xarxa. Sant Cugat és el primer municipi a Catalunya que a través de la seva ordenança d’estalvi d’aigua fa un seguiment dels consums i actuacions d’estalvi en cas de sequera per reduir aigua per part dels grans consumidors els quals representen un consum de gairebé el 20% d’aquest recurs a la ciutat.

Situació preocupant

Les reserves d'aigua del país es troben en una situació "preocupant" amb un 33% de la seva capacitat. De moment, les restriccions afectaran l'ús agrícola i industrial com en parcs, jardins o espais lúdics com piscines. L'alerta per sequera ja afectarà 26 comarques, 550 municipis i 6,7 milions de persones.
 

L'àmbit del Ter-Llobregat


En nivell d'alerta, l'aigua està limitada en un 25% per usos agrícoles, un 10% per ramaders i un 15& per industrials. A nivell d'usos recreatius, com són piscines, fonts ornamentals o camps de golf, es redueix l'ús d'aigua en un 30%. En definitiva, es limita l'ús d'aigua a un màxim de 250 litres per habitant i dia, molt per sota del consum mitjà a Catalunya.

El PEM santcugatenc

El Pla d’Emergència en situacions de Sequera (PEM) va ser aprovat definitivament pel ple el 21 de febrer, una acció que s’emmarca en l’estratègia que l’Ajuntament impulsa per fer front a la crisi climàtica. L’objectiu és garantir la coordinació, l’actuació i els recursos necessaris per minimitzar els efectes d’aquest tipus de situació i assegurar el subministrament d’aigua a la població. Sant Cugat és el primer municipi de Catalunya en tenir redactat i aprovat un Pla d’Emergències en situacions de Sequera.

L’Ajuntament de Sant Cugat també va ser pioner en la creació d’una ordenança d’estalvi d’aigua a nivell estatal, que ara compleix 20 anys.


Altres notícies que et poden interessar
 

Participació