Sant Cugat, exemple d'aprofitament de les «aigües grises»

Una ordenança municipal obliga els edificis de nova construcció de més de vuit habitatges a instal·lar un sistema de reaprofitament de l'aigua

Només un 8,6% de l'aigua neta que surt de les depuradores a Catalunya es reutilitza
Només un 8,6% de l'aigua neta que surt de les depuradores a Catalunya es reutilitza | CBT
Redacció
20 de setembre del 2022
El portal especialitzat Tecnoaqua ha destacat la ciutat de Sant Cugat del Vallès pel seu aprofitament de les anomenades "aigües grises", és a dir, tota l'aigua de les dutxes dels edificis, que es recullen i es tracten en una depuradora instal·lada al mateix edifici. Després aquesta mateixa aigua es bombeja per omplir les cisternes de les cases. 

Aquest sistema es va instaurar a Sant Cugat ara fa 20 anys, gràcies a l'aprovació d'una ordenança que establia que tots els edificis de nova construcció de més de vuit habitatges l'havien d'incorporar. Val a dir que només la despesa d'aigua de les cisternes dels sanitaris suposa un 20% del consum total d'una llar.

A Catalunya només es reutilitza un 8,6% de l'aigua: la gran part de l'aigua neta de les depuradores es bolca al mar i la reutilitzada es destina, sobretot, a omplir rius i aqüífers, segons el mateix portal.

Sant Cugat, un dels municipis amb més consum d'aigua del país, ha aconseguit passar d'un consum de 197 litres per habitant i dia a 123 en l'actualitat, gràcies a aquests sistemes instal·lats a uns 400 edificis del municipi.