Protegeixen 200 masies a Collserola per conservar el patrimoni de la Serra

Un nou inventari d'abast plurimunicipal per dinamitzar el parc natural

El PNC ha identificat i catalogat un total de 199 masies i 450 elements d'alt valor patrimonial
El PNC ha identificat i catalogat un total de 199 masies i 450 elements d'alt valor patrimonial | Albert Canalejo
NacióSantCugat
20 de juny del 2022
Actualitzat a les 14:01h

El Consorci del Parc Natural de Collserola (PNC), de la mà de l'AMB, han identificat i catalogat un total de 199 masies i 450 elements en el pla especial de protecció de Collserola (PEPNat). Una catalogació que respon al nou inventari d'abast plurimunicipal que busca garantir la conservació i el reconeixement del patrimoni arquitectònic, cultural i paisatgístic d'aquestes construccions. 

El pla es fonamenta en un doble objectiu: ampliar els usos de les masies per dinamitzar el parc i, alhora, assegurar el compliment d'un pla de gestió de finques a partir del principi de corresponsabilitat. La coredactora del PEPNat, Eugènia Vidal, ha apuntat que el document fomenta el manteniment i millora d'aquest patrimoni alhora que n'amplia la seva protecció. 

Pel que fa al catàleg de masies, en l'escrit s'inclouen tant cases rurals com altres construccions localitzades en sòl no urbanitzable. Per altra banda, entre el patrimoni cultural també s'hi poden trobar majoritàriament altres elements relacionats amb el passat agrari de la zona: fonts, safarejos, basses, barraques i mines. 

Un moviment que coincideix amb la restricció d'ocupació de noves edificacions evitant-ne així la fragmentació dels espais naturals. Per tot plegat, en paraules de la cap d'Oficina de Territori del PNC, Idoia Martin, "és de vital importància la implicació dels municipis consorciats i altres ens per la rehabilitació d'aquests espais". 

I és que fins ara, l'anterior pla reconeixia l'existència de més de 200 elements d'alt valor històric, però també deixava palès que la seva protecció era difícil i instava a la creació d'una política comuna d'administracions i altres institucions privades que en promoguessin la seva restauració i divulgació cultural.