Falses victòries i okupes desapareguts: l'EMD revoca una moció ja aprovada sobre l'okupació

S'ha assenyalat que en el ple de gener va aprovar-se un "acte administratiu il·legal" que no pot tenir conseqüències

Votació unànime a la Junta de Veïns de Valldoreix
Votació unànime a la Junta de Veïns de Valldoreix | Cedida
28 d'abril del 2022
Actualitzat a les 20:11h

L'okupació torna a ser protagonista a la Junta de Veïns de Valldoreix. Després que al ple ordinari de gener l'EMD aprovés una moció presentada per Cs amb els vots favorables de Junts per Valldoreix per "solucionar la problemàtica de la casa okupada del passeig de la Font", l'oposició d'esquerres de la Vila demanava "deixar sense efecte" els acords votats per ser un "acte administratiu il·legal" que no pot tenir conseqüències. Un informe requerit a una consultora jurídica, i amb el vistiplau del secretari-interventor, els avalava.

La moció original presentada pel vocal taronja instava a l'EMD a obrir un expedient per avaluar l'estat de la propietat en qüestió i plantejar les mesures adequades per posar remei a les "deficiències existents i evitar futurs riscos per a la seguretat personal". En la mateixa línia, també proposava fer el mateix a la resta d'habitatges okupats de la Vila i valorar el seu estat a partir dels informes oportuns per part d'Urbanisme. Tanmateix, també s'instava a continuar treballant per l'elaboració d'un pla municipal contra el fenomen okupa.

En el seu moment, aquesta moció ja va fer que el bloc d'esquerres posés el crit al cel i, aquesta tarda, han presentat una moció conjunta de resposta per invalidar-la. Consideren que els acords aprovats violen el marc legislatiu vigent pel que fa a les capacitats d'actuació dins d'una propietat privada sense el consentiment del propietari ni autorització judicial. Per aquests motius, han exigit la seva retirada immediata.

No obstant això, el vocal taronja, José Miguel García, ha presentat directament una esmena a la totalitat que continua invalidant els acords aprovats en l'anterior ple i canviar-se per un únic punt: "Donar trasllat a l'administració competent -en aquest cas l'Ajuntament de Sant Cugat- perquè pugui posar en marxa les accions necessàries per garantir la seguretat ciutadana". La modificació s'ha aprovat per unanimitat.

Falsa victòria

No obstant això, durant el ple el portaveu d'ERC, Lluc Cahís, ha celebrat una suposada victòria on s'intuïa que havia decaigut l'acord de l'elaboració d'un pla municipal contra el fenomen okupa. Tot i això, l'acord retirat feia exclusiva referència a "continuar treballant" en aquest pla; però aquest ja havia estat aprovat (amb els vots de Junts i Cs) al setembre del 2020 i, per tant, continua vigent.

Per més inri, l'habitatge del passeig de la Font que va motivar la presentació de la moció al mes de març ja està "deshabitada" i s'ha ordenat el seu enderroc.

Prèviament al ple, els tres partits han remarcat que per resoldre la problemàtica de l'okupació, les administracions tenen el deure d'oferir alternatives -com la promoció d'habitatges protegits i pisos d'emergència residencial- per revertir aquestes situacions que pateixen les persones sense recursos.