Escoles que segreguen per sexe deixaran de fer-ho per mantenir el concert de la Generalitat

Vuit de les onze, totes elles de tendència ultracatòlica, ho han comunicat als equips docents i a Educació en l'intent de mantenir el finançament públic el curs vinent

L'escola La Farga s'ubica al barri de Mira-sol, Sant Cugat
L'escola La Farga s'ubica al barri de Mira-sol, Sant Cugat | La Farga
16 de febrer del 2022
Actualitzat el 17 de febrer a les 9:48h
Els centres educatius d'Institució Familiar d'Educació, vinculada a l'Opus Dei i que fins ara segreguen els alumnes per sexe, passaran a ser mixtos per salvar el concert econòmic de la Generalitat. Tal com ha pogut confirmar NacióDigital, vuit de les deu escoles que durant anys han estat en l'epicentre de la polèmica i han pleitejat als tribunals per mantenir el finançament públic al seu model escolar segregador han acabat cedint a les exigències de la Generalitat. Els centres ho estan comunicant als equips docents, les famílies i a la conselleria d'Educació.

No obstant això, aquesta transició prevista de cara al curs vinent encara s'ha d'acabar de definir i seria diferent segons cadascuna de les escoles; algunes d'aquestes aguantant el concert en la primària que no caducarà fins a l'any 2026. En aquesta línia, La Farga ha enviat un comunicat a les famílies -al qual ha tingut accès aquest mitjà- on expliquen la situació actual i esgrimeixen que s'han  vist "obligats" a prendre aquesta decisió per tal d'evitar un "greuge irreparable" a les famílies i personal de l'escola. "Hem sol·licitat la renovació dels concerts fins al 2025-26 de conformitat amb la nova llei d'educació. Això vol dir que, la propera preinscripció escolar que comença el 9 de març, la podran realitzar tant noies com nois als quatre cursos de l'ESO de la nostra escola".

La Generalitat ja va anunciar al mes d'octubre passat que la seva intenció d'acabar amb els concerts a totes aquelles escoles que segreguen per sexe, emparant-se en la nova llei d'educació (LOMLOE). El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, al·legava que els centres educatius del país havien d'"estar lliures de discriminació".

Les escoles que canviaran el seu model són La Farga (Sant Cugat), La Vall (Sabadell), Les Alzines (Girona) i Aura-Turó (Tarragona). Per la seva banda, els centres educatius d'Institució a Lleida (Terraferma i Arabell), Igualada (Mestral i Montclar) i Terrassa (Airina) ja han anat deixant de banda el model segregador durant els darrers anys. Per la seva banda, segons ha pogut avançar el Diari de Girona, l'escola Bell-lloc (Girona) també s'ha sumat al canvi per mantenir el concert.

Caldrà veure quin camí segueix la resta de centres afectats -com ara el col·legi Canigó (Barcelona) o el Viaró (Sant Cugat)-, alguns dels quals estarien tenint converses internes en aquests moments per estudiar si s'afegeixen a la petició i abandonar definitivament la segregació per sexe. 

 

Comunicat de la Farga Foto: Cedida