L'Ajuntament cedeix i els edificis de «Ragull Centre» seran més baixos

El projecte mantindrà els 72 habitatges de protecció oficial i hi haurà 2.000 metres quadrats destinats a equipaments

L'alcaldessa, Mireia Ingla, durant la presentació del nou Ragull Centre.
L'alcaldessa, Mireia Ingla, durant la presentació del nou Ragull Centre. | Raquel Pérez / Aj. Sant Cugat
A.M
08 de febrer del 2022
Actualitzat el 09 de febrer a les 18:24h
L'Ajuntament de Sant Cugat, finalment, ha escoltat els veïns del barri de Monestir-Sant Francesc i reduirà l'alçada dels edificis del Ragull Centre, el nou complex residencial a la ciutat. En una trobada amb el veïnat, l'alcaldessa, Mireia Ingla, i la presidenta del Consell de Barri, Esther Madrona, van explicar els canvis en el projecte per evitar cap ombra a l'escola Collserola. 

El principal canvi, i més demandat, era el de reduir l'alçada dels edificis per mantenir la lògica de la ciutat. D'aquesta manera, el nou disseny ha suprimit els dos edificis d’habitatges de planta baixa +10 per uns edificis esglaonats més compactes amb alçades de planta baixa +5, planta baixa +6 i planta baixa +7. 

El nou planejament també inclou les diferents al·legacions al conveni. Precisament, serà durant el ple municipal del mes de febrer quan aprovarà el nou conveni entre Ajuntament i Laboratoris Ferrer, empresa propietària de la parcel·la de la rambla del Torrent d’en Xandri on s’ubicarà aquest projecte. Una vegada fetes aquestes millores, ara s’obre el període per afegir-les al planejament que s’haurà d’aprovar per a la seva execució. 

Ingla també s'ha compromès amb els veïns a reurbanitzar la rambla del torrent d'en Xandri. "Tot i que no forma part del conveni, es garantiran voreres amples, arbrat, carrils bici, parades de bus, il·luminació, recollida aigües pluvials, etc", ha afirmat l'alcaldessa. També es faran alguns canvis de mobilitat per minimitzar la circulació a l'entorn dels centres educatius de la zona. 

Es manté l'habitatge públic
Un dels trets característics de la nova zona residencial de Sant Cugat és la construcció d'habitatge de protecció oficial (HPO). En concret, hi haurà 42 HPO i 30 habitatges dotacionals, destinats a persones joves i gent gran. Com ja estava previst, la gestió d’aquests 72 habitatges públics de lloguer assequible anirà a càrrec de PROMUSA. Representen el 61% del total, mentre que l’habitatge privat de renta lliure (46 habitatges) representa el 39%.

El conveni doncs, permetrà  la construcció d’un total de 118 habitatges, 3.200 m2 de locals comercials, 2.800m2 d’equipaments i serveis públics, 308 places d’aparcament soterrat de rotació i privatives, i un nou espai públic urbanitzat i enjardinat.
 

El nou Ragull Centre amb edificis més baixos. Foto: Aj. Sant Cugat


La coberta de la planta baixa dels locals comercials i dels serveis públics serà vegetal amb l’objectiu de millorar l’aspecte visual i reduir el consum energètic. La superfície d’equipaments públics es podrà destinar a serveis educatius, socials, culturals, comunitaris i sanitaris, com per exemple llar d’infants, aules d’estudi, consultori, espais de l’aa.vv., sala d’exposicions, espai de trobada veïnal, etc. 

Finalment, l’aparcament soterrat estarà format per 158 places de rotació per donar servei als usos comercials i de serveis, i 150 per als habitatges públics i privats.