La Rua dels Tres Tombs estrenarà nou recorregut sota l'atenta mirada dels animalistes

Sant Cugat recupera les festes de Sant Antoni amb un nou protocol de benestar animal

Rua dels Tres Tombs a Sant Cugat.
Rua dels Tres Tombs a Sant Cugat. | Aj. Sant Cugat
12 de gener del 2022
Actualitzat a les 9:52h
Sant Cugat tornarà a celebrar les festes de Sant Antoni després de l'anul·lació de l'any passat arran de la situació pandèmica. Les tradicionals activitats -organitzades per la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat amb el suport de l'Ajuntament- es realitzaran complint amb la normativa sanitària vigent. 

En aquest sentit, la principal novetat d'aquesta edició tal com han explicat els organitzadors aquesta tarda en un acte obert és que la Rua dels Tres Tombs modificarà el seu recorregut històric per passar, a partir d'ara, per carrers més amples que permetran evitar aglomeracions i, a més a més, també seran més segurs per garantir el benestar dels animals que hi participen.

Així doncs, es deixarà de circular per trams "problemàtics" perquè no rellisquin els cavalls amb desnivells massa pronunciats i paviments lliscants com, per exemple, l'entorn del Monestir, la plaça d'Octavià i les vies del centre més estretes com el carrer Santiago Rusiñol o Valldoreix. La banda de música també s'ubicarà al davant per no espantar els equins. 
 

El nou recorregut de la Rua dels Tres Tombs Foto: Ajuntament de Sant Cugat

 

Per altra banda, aquest 2021 també s'aplicarà per primera vegada el nou "Protocol de Seguretat i Benestar Animal. Reglament d’Ordre de Cavalcades i Passades dels Tres Tombs de Catalunya" elaborat per la Federació dels Tres Tombs de Catalunya que, amb l'assessorament de professionals, es vetllarà en tot moment per la salut i el benestar dels cavalls, també des de la prevenció. Així doncs, durant el dia de la Rua, es contractarà un professional veterinari expert en èquids per vigilar i donar suport durant la jornada.

Reglament Protocol Benestar Animal by naciodigital on Scribd



La mirada animalista
L'acte de presentació del protocol ha estat monopolitzat per un intens debat entre representants d'entitats animalistes per una banda i els organitzadors, els tècnics de l'Ajuntament -els regidors de Seguretat i Cultura no han pogut venir per qüestions de salut- i la pròpia veterinària que tutelarà la rua santcugatenca, per l'altra. 

Més enllà de partir de punts de vista ubicats als antípodes, totes les parts convergeixen que en cas que l'activitat s'hagi de celebrar, aquesta s'ha de fer sempre amb les majors garanties possibles per garantir el benestar dels animals. El mateix president de la Federació Catalana dels Tres Tombs (FCTT), Andreu Bernadà, ha assegurat que "aquí els primers animalistes som nosaltres. Som els primers interessats en que això surti bé i que cap cavall prengui mal". Un fil que ha recollit la veterinària cridant a la "col·laboració de tothom" i posant el focus en la "culturització dels participants". 

Partint d'aquesta base, els presents s'han conjurat a treballar plegats per evitar incidències i episodis que puguin perjudicar qualsevol equí. En aquesta línia, des de la Plataforma Animalista de Sant Cugat han llençat un guà a l'Ajuntament perquè es creï una Comissió de Seguiment amb tots els actors implicats de cara a millorar, si escau, les properes edicions. Tot i això, reconeixen les passes endavant que s'han fet els darrers anys per millorar la seguretat de la tradicional activitat.

Context Covid-19
Respecte a la realitat epidemiològica actual, el consistori treballarà per garantir el compliment de les mesures Covid-19 recordant l'ús obligatori de la mascareta. Per la seva banda, els actes en què es podrà menjar i beure es faran complint les mesures que marca la normativa vigent: asseguts, amb grups de màxim 10 persones i en un espai diferenciat de la resta de l’activitat.

Afectacions al trànsit
La Rua dels Tres Tombs tindrà lloc el pròxim diumenge 23 i afectarà la mobilitat al llarg del recorregut. Entre les 11 h i les 14 h hi haurà talls en la circulació de vehicles, que també afectarà les línies de bus urbà i interurbà. En aquest sentit, el consistori aconsella no deixar aparcat cap mena de vehicle en els carrers per on passa la rua.

Programa Sant Antoni 2022 by Sergi Baixas on Scribd