Can Borrull se suma una victòria i veu més a prop la somiada consolidació del barri

Fa uns dies, la Generalitat va instar a l'Ajuntament de Sant Cugat a consensuar una proposta per a una modificació del PGM i donar sortida a la demanda històrica del veïnat

Imatge de les voreres del barri de Can Borrull on el projecte inicial exigeix que siguin de quatre metres d'amplada a banda i banda
Imatge de les voreres del barri de Can Borrull on el projecte inicial exigeix que siguin de quatre metres d'amplada a banda i banda | Cedida
03 de desembre del 2021

Can Borrull (les Planes) se suma una victòria. En un comunicat, l'associació de veïns va explicar que aquest passat 11 de novembre va tenir lloc una reunió a tres bandes -Departament de Territori de la Generalitat amb l'Ajuntament i els representants veïnals de Can Borrull- per mirar de trobar una sortida a la "recta final per la consolidació del barri". 

Una demanda històrica de l'enclavament situat enmig de la Serra de Collserola que es remunta a l'any 2006 quan el govern local els va proposar un projecte d'urbanització a corre-cuita -deixant la porta oberta a futures modificacions del planejament- per legalitzar el barri abans que la muntanya fos declarada Parc Natural. No obstant això, el compromís es va prendre amb un equip de govern convergent i amb l'arribada del tripartit aquest va acabar en paper mullat. Des d'aleshores s'intenta tirar endavant aquest projecte original sense les promeses modificacions.

Segons explica l'associació de veïns a NacióSantCugat -que va moure terra mar i aire per organitzar la trobada-, des de la Generalitat haurien "tocat el crostó" al govern d'esquerres. En el text afirmen que des de Territori s'havia esgrimit que "tot i que una modificació del Pla General Metropolità (PGM) és difícil, és possible fer-la" i instava a l'Ajuntament a buscar una solució per dur-la a terme aplicant-hi el "sentit comú". 

Alguns dels punts conflictius es refereixen, entre d'altres, a la reducció de l'amplada de les voreres fins als dos metres -està previst que siguin de quatre metres a banda i banda- o a l'expropiació de solars per construir zones verdes, entre d'altres. Davant d'aquest polèmic planejament inicial que mai ha convençut al veïnat i que sempre han confiat a poder canviar, per primera vegada els representants polítics locals haurien manifestat la seva mà estesa per trobar una sortida consensuada. No obstant això, aquesta voluntat topa amb la visió dels tècnics no veurien clar tirar endavant cap modificació.

En aquest sentit, des de l'àrea d'Urbanisme i Planejament del consistori santcugatenc haurien "posat deures" als mateixos veïns perquè presentessin un projecte on quedés justificada la viabilitat de la modificació. Una demanda que ha generat "sorpresa" entre el veïnat que assenyala que aquesta no és la seva tasca, malgrat que ho faran. Cal apuntar que tan sols l'administració local pot tirar endavant aquesta modificació del PGM. 

Des de l'entitat lamenten que durant tot el procés, l'assessorament jurídic i tècnic l'hagin hagut de pagar ells mateixos; però es mostren satisfets del "pas endavant" davant el bloqueig dels darrers dos anys des de l'administració local. "Tot i les dificultats que comporta una modificació d'aquesta índole, no dubtem de la bona predisposició del consistori per engegar-la", rematen en el comunicat. 

Segons ha pogut saber aquest mitjà, des de l'associació veïnal s'està treballant en un escrit que presentaran a la Diputació de Barcelona i al Consorci del Parc Natural de Collserola per assegurar-se que no posarien cap trava a la reformulació del planejament. A més, també apunten que l'Ajuntament podria delegar el projecte a la Diputació de Barcelona o a l'Àrea Metropolitana de Barcelona perquè se'n fessin càrrec aquestes administracions supramunicipals.